Bajban a hústermelők

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 12. 16. 00:01

Az év végi családi lakomák ellenére idén tizedével csökken a húsfogyasztás, pedig az évközi áfaemelés ellenére nem drágultak jelentősen a húsok. Igaz, különböző akciók révén ez emelés összegét nem a költségvetés, hanem a fogyasztók kapják meg.

Aki teheti, megint tart néhány disznót. Egy pirtói gazda a Népszabadság munkatársának elmondta: óljai évekig üresen álltak, de most újból benépesítette. Havonta vág egy-egy disznót, a húsból többféle kolbászt és más füstölt toros csemegét készít. Beszámolt arról is, hogy az ismerősök körében a jó kolbásznak híre ment – nem is marad sokáig a nyakán. Arra ügyelnek, hogy szűk körben, mint vágási emléket vigyék el az árut: ezen az adóhatóság és az élelmiszer-biztonsági szakember is csak nehezen találhatna kivetnivalót.
Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke szerint míg korábban a húspiac harmadát tették ki a feketetermékek, ma már a tőkehúsok 40, sőt néhol 50 százaléka után sem fizetnek adót, vagyis az ilyen hús eleve 25 százalékos árelőnnyel indul a vevőkért folytatott versenyben. Éder emlékeztetett arra, hogy amikor a kormány bejelentette áfaemelési szándékát, a szövetség jelezte, hogy növekedni fog a feketepiac részesedése.
A piac tisztaságát, a legális feldolgozókat tönkretevő jelenségeket hónapok óta jelzik – hiába – a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnak és az adóhatóságnak. Éder Tamás nem cáfolta azt az információt, hogy több feldolgozó is fontolgatja: visszatartja költségvetési kötelezettségeit, ha az állam nem látja el feladatát és nem védi meg őket a csalókkal szemben.
A Hússzövetség elnöke szerint szerencsés lesz idén az a  feldolgozó, aki nem zárja veszteséggel az évet. Jobb helyzetben azok lesznek, akik a magyarnál olcsóbb importhúst vásárolnak, amit a magas hozzáadott értékkel exportálni is tudnak.
A sertéstartók közben elhúzódó, 2010 tavaszáig tartó áresésre készülnek: az egyik fő exportpiacnak számító Romániában januártól megszűnik az állatonként 70 eurós támogatás, ami miatt megérte magyar malacot és hízót vásárolni nálunk. A helyzetet rontja az élőállat-import is
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) legutóbbi piaci jelentéséből kiderül, hogy Magyarországon a hazai sertésért októberben fizetett feldolgozói ár 8 százalékkal maradt el az egy hónappal korábbitól és 9 százalékkal volt kevesebb, mint 2008 októberében.
Az EU-n kívüli export akadozik, ezért a nagy exportáló országok az unió belső piacán igyekeznek elhelyezni az árut. Magyarországon további gondot okoz a gyenge forint, ez ugyanis az importot erősíti. A piaci információkból kiderül, hogy az importból származó sertés 7 százalékkal kerül kevesebbe, mint a hazai – írja a Népszabadság Online.

Kapcsolódó cikkeink