Bajban a baromfitenyésztők: elszállt a gabona ára

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 12. 15. 11:42

Kormányzati segítséget kérnek: bér- és járuléktámogatást valamint 5 százalékos áfát – olvasható a privatbankar.hu-n.

Három csapás is érte idén a magyar baromfiágazatot, amelyben akár egy csődhullám is elindulhat – nyilatkozta az inforádiónak Bárány László, a tanács elnökségének tagja. Szerinte a madárvész volt az első csapás, amely miatt több mint 5 millió szárnyast kellett elpusztítani.

Ezt követte a koronavírus első és második hulláma. Mint fogalmazott: végül pedig következett a gabonaárak felrobbanása, amely mindhárom közül a,legsúlyosabb, hatása pedig tartósnak ígérkezik.

Szemléltetésül elmondta, hogy a kukorica tonnánkénti ára átlépte a 60 ezer forintot, amire 12 éve nem volt példa. Bárány László – aki egyben a Master-Good Kft. ügyvezető igazgatója – arról is beszélt, hogy a járvány miatt összezuhanó idegenforgalom is komoly károkat okozott. A magyarországi szállodák és vendéglátóhelyek a honi húsfogyasztásnak a 20-25 százalékát fedik le.

Európában ennél magasabb, 40 százalékos ez az arány, de miután egybefüggő piacról van szó, ami Európának fáj, az fáj Magyarországnak is. Az is sújtja az ágazatot, hogy a kereslettel ellentétben a kínálat nem omlott össze, ezért zuhanni kezdtek az árak. A baromfihús esetében ez 10-25 százalékos csökkenést jelentett az elmúlt három hónapban.

A legrosszabb helyzetben a termelők vannak, akik ha kénytelenek elbocsátani a munkaerőt, akkor nagyon nehezen tudják visszacsábítani őket néhány hónapos leállás után. Megoldás lehetne erre a helyzetre, ha a kormány 4-6 hónapra bér- és járuléktámogatást adnak azoknak a termelőknek, akik nem bocsátják el a dolgozóikat, a szektor által előállított félkész és késztermékek áfáját pedig levinnék 5 százalékra. (privatbankar.hu)

Kapcsolódó cikkeink