Bagettválságtól tartanak a párizsiak
Bagettválság fenyeget Párizsban: miután eltörölték a pékek nyári szabadságolását korlátozó rendelkezéseket, a francia főváros lakossága most nehezen jut hozzá kedvenc bagettjéhez.
A gall életstílus egyik szimbóluma a szatyrokból kikandikáló friss bagett. Párizsban annyira a mindennapi élet része, hogy több mint kétszáz évre visszanyúló törvény írta elő a pékek szabadságának korlátozását és azt, hogy még nyári hónapokban is nyitva tartsanak. A bürokrácia csökkentését célzó reformok azonban szabad utat engedtek a pékek szabadságolásának, ami miatt veszélybe került a párizsiak napi péksüteményének beszerzése – számolt be róla a The Daily Telegraph című brit napilap.
A törvények szerint a francia pékségek felének júliusban és augusztusban is nyitva kellett tartania, és azok a sütödék, amelyek bezártak, a boltajtón kötelesek voltak feltüntetni, hol található a legközelebbi nyitva tartó pékség. Egy 2014 végén meghozott új rendelkezés következtében azonban idén fordul elő először a francia forradalom óta, hogy a párizsi pékségek dolgozói tömegesen vehetik ki szabadságukat a nyári időszakban.
Ennek az lett az eredménye, hogy mérgelődő vásárlók toporognak a bezárt pékségek körül és sokan a szupermarketekben kapható félkész bagettekre fanyalodnak, amelyet otthon lehet készre sütni.
„Lementem egy pár napja, hogy vegyek egy bagettet és a két legközelebbi pékség be volt zárva, amire még nem volt példa. Másnap egy nő megállított az utcán, és ő is egy nyitott pékség felől érdeklődött. De csak a 'rosszak' maradtak nyitva” – mesélte a The Local című helyi honlapnak egy vásárló, Lynn Segal.
Vannak, akik egészen odáig mennek, hogy Franciaországban az egész élet megbénul a nyári vakációk alatt. „Nemcsak kenyeret, sajtot, de autóalkatrészt sem lehet kapni” – panaszolta el a 33 éves Maxime Linke, aki tréfálkozva megjegyezte, hogy egykor már „kevesebbért is hullottak fejek”.
Párizsban azért nem veszik félvállról a kenyérgondot: tavaly a városháza online kalauzt adott ki, amely tájékoztatást nyújtott a nyitva tartó pékségekről. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
SIAL: fókuszban a fenntartható élvezet
A globális élelmiszeripar legfontosabb eseménye minden páros évben a SIAL,…
Tovább olvasom >Az Olimpia alkalmából megnyitotta első saját üzletét a Birkenstock Franciaországban
A kétszintes üzletben helyet kap egy közösségi események számára elérhető…
Tovább olvasom >Befejezi működését Párizsban a Just Eat Takeaway
A Just Eat Takeaway bezárja házhozszállítási szolgáltatását Párizsban, és e…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fogyasztóvédelmi kiválóságok díjazása: elismerték a 2024. év legjobbjait
Az idei év kiemelkedő fogyasztóvédelmi referensei és különdíjazottjai vehették át…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelés 0,2 százalékkal mérséklődött októberben
Októberben az ipari termelés volumene 0,2, munkanaphatástól megtisztítva 3,1 százalékkal…
Tovább olvasom >A technológiai fejlődés és az üzleti utazások
Az International Workplace Group (IWG) – a hibrid munkamegoldások piacának…
Tovább olvasom >