Babfesztivált rendeznek a hétvégén Monokon
Babos ételkülönlegességeket kóstolhatnak és ősi szakmákat űző mesteremberekkel is találkozhatnak azok, akik a hétvégén a monoki babfesztiválra látogatnak.
A rendezvény középpontjában a gasztronómia áll, ezen belül is a bab, amelynek a régi korokban sokkal nagyobb szerepe volt az étkezésben, mint manapság.
A szervezők ígérik: lesz nápolyi paradicsomos bableves és mexikói chilis bab, Jókai-bableves és babos-rétes, babfőzelék sült hagymával, sólet és többféle babsaláta, babbal töltött fűszeres rakott káposzta, füstölthalas babgulyás, amelynek receptje Lévai Ferenc haltermelő nevéhez fűződik. Ő lesz egyébként a zsűri egyik tagja a szombat délelőtti főzőversenynek, ahová az előzetes jelentkezések alapján több tucat csapatot várnak.
A szervezők összegzése felidézi: kevesebben tudják, hogy a ma termelt, kedvelt babfajták Amerikából származnak és a 16. században terjedtek el Európában, Magyarországra Nápoly érintésével hozták be a babot.
A monoki babfesztivál egy népmesének, a Monoki bablevesnek köszönheti létrejöttét, a fáma szerint az álruhás Mátyás király egy vadászata során bablevest evett Monokon, az étekért pedig diónyi arannyal fizetett.
A gasztronómia mellett népi mesterségek művelőivel, fazekasokkal, kovácsokkal, kádárokkal, gyékényfonókkal és fafaragókkal egyaránt találkozhatnak a Monokra látogatók, akiket számos zenei program is szórakoztat majd.
A fesztivál részletes programja a település honlapján, a www.monok.hu oldalon olvasható. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Utcai gasztrofesztivál, vacsoraestek és fesztiválos ételrendelés a SopronFesten
A SopronFest Gourmet programjainak keretében, egy héten át városszerte a…
Tovább olvasom >Három új menüsorral újít a Michelin-ajánlott szarvasi bisztró
Három új degusztációs menüsorral újult meg a Michelin Guide Bib…
Tovább olvasom >Új szintre emelik a balatoni gasztronómiát: megoldást hozhat a szezonalitásra és a munkaerőhiányra a Balatoni Kulináris Műhely
A térség éttermei, borászatai és szakképző intézményei közösen alakították ki…
Tovább olvasom >További cikkeink
Kik nyertek és kik buktak 2024-ben? – Látványos eredménykülönbségek az élelmiszer-kiskereskedelemben
A 2024-es üzleti év mérlege az élelmiszer-kiskereskedelmi szektorban látványosan kettévált:…
Tovább olvasom >Kamatból több a haszon, mint húsból – a Pick Szeged eredményeinek új arányai
Látszólag szerény növekedés jellemezte 2024-ben a Pick Szeged Zrt. működését,…
Tovább olvasom >Auchan: csökkenő bevételek mellett is megsokszorozott nyereség 2024-ben
Látványos nyereségnövekedéssel zárta a 2024-es üzleti évet az Auchan Magyarország:…
Tovább olvasom >