Ázsia Európa felé tart

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 20. 12:00

2011. május 10-én nagyszabású konferenciát rendeztek Kezünkben a jövőnk rendezvénysorozat keretén belül a Vidékfejlesztési Minisztériumban.

A konferencia célja a magyar-ázsiai, különösen az indiai gazdasági kapcsolatok bemutatása, élénkítése. Magyar részről Dr. Botos Balázs a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára beszélt a kiemelte fontosságú ázsiai piacról. Magyarország főleg az elektromos és energetikai gépek és berendezések, adatátviteli berendezések és ezek alkatrészei exportálásában erős, míg India járműalkatrészek, pamut alapú textíliák, gyógyszerek, vegyipari termékek valamint bőr –és cipőipari termékek exportjában. A magyar befektetők kisebb mértékben vannak jelen Indiában, mint ők itt, de van további lehetőség az együttműködésre különösen a vízgazdálkodás, hulladékkezelés, fürdőfejlesztés területén.

Gauri Shankar Gupta rendkívüli és meghatározott nagykövet előadásában kiemelte, hogy mely 1,2 milliárd lakosú országának 60%-a 25 év alatti, mely már fogyasztó, így különösen nagy piacnak számítanak. Kihangsúlyozta a tavalyi év gazdasági növekedését, mely 8,7% volt, ezzel megelőzve Kínát. Előadásában megemlítette, hogy India infrastruktúrája még nem jó, bár sokat fejlődött az utóbbi időkben. Itt lát lehetőséget a nem túl távoli jövőben, 500 és 1000 milliárd közötti fejlesztések várhatóak. 40 új repülőteret kívánnak építeni a meglévőek fejlesztése mellett. Hatalmas országa többet fektet be Európában, mint Európa Indiában. A gazdasági válság Indiában csak kismértékű visszaesést okozott. Beszédében még a magyar kormányzatnak azt ajánlotta, hogy a jó minőségű, nemzetközi piacon mégis kicsinek számító technológiai cégeink tendereken való indulását segítse elő. Szintén hasznos lehet a nemzetgazdasági miniszterrel közösen kezdeményezett technológiai katalógus elkészítése, s az üzleti élet szereplőinek rendelkezésére bocsátása.
Magyarország és India közötti kereskedelem a tavalyi évben, mintegy 600-700 millió dollárt tett ki, de a forgalom jelentősen nőhet technológiai együttműködésekkel, mely már részben folyik is, például a víztisztítás valamint a műanyag hulladékok recirkulációja területén.
Dr. Feldmann Zsolt a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára is arra hívta fel a figyelmet, hogy a fogyasztás Indiában és Kínában, ahol összesen 3 milliárd ember él, igen nagymértékben fog növekedni. Itt lát kitörési pontokat, mint például bor, sertéshús, libamáj exportja. Az állattenyésztés és a halászat területén is lát tartós együttműködési lehetőségeket.

Néhány magyar vállalkozás is bemutatkozott, és a jelenlegi indiai piaci szerepvállalásáról beszélt. Ezek között is kiemelkedett a Richter Gedeon NYRT. Kováts Sándor kereskedelmi igazgató előadásából kitűnt, hogy a költséghatékony beruházás, valamint az európai termelési költségnél jóval alacsonyabban megvalósult a hatóanyagok indiai gyártása esetén. A 18 hónap alatt létrehozott indiai üzem a magyarországi árakhoz képest háromszor-négyszer volt alacsonyabb, viszont ugyan ennyiszer gyorsabban el is indulhatott a termelés.

Kapcsolódó cikkeink