Magazin: Azért mi csak ropogtatunk
Nem mondunk le a sós snackekről, történjék bármi – ha nem a munkahelyen vagy rendezvényeken, akkor otthon rágcsálunk. Ez vásárláskor a nagyobb kiszerelések előtérbe kerülésében jelentkezik. Ugyanakkor a kényszerű otthonlét során a fogyasztók elkezdtek jobban odafigyelni, hogy az, amit ropogtatnak, milyen hatással van az egészségükre. Erre a piac szereplőinek is lépniük kellett.
Szerző: Szalai László
A tavalyi év eladási számaiból az olvasható ki, hogy a háztartások „járványkamráikban” fenntartanak egy kis helyet a sós ropogtatnivalóknak is.
– A sós snack piaca valamivel nagyobb mértékben nőtt 2020-ban, mint az előző években. Az alszegmensekben is volt némi eltolódás, ami jól tükrözi az elmúlt év új fogyasztói szokásait és a fogyasztási pillanatok változásait – állapítja meg Korda Petra, az Intersnack Magyarország Kft. marketingvezetője. – Az útközben fogyasztott (on-the-go) termékek forgalma visszaesett, hasonlóan a partitermékekéhez. Az otthoni fogyasztásra szánt termékek azonban növekedni tudtak.
A pandémiának az élelmiszeriparra gyakorolt hatásmechanizmusa meglehetősen összetett.
– Ami viszont egyértelmű: a sütés-főzés, illetve az otthoni nassolás szerepe felértékelődött – mondja Biró Dániel, a Gilan Trading Kft. kommunikációs vezetője. – Az elmúlt években végzett ezirányú kutatásokból kiolvasható, hogy az otthon készült ételt a fogyasztók nagyban azonosítják az „egészségességgel”, ez pedig a mostani időszakban külön hangsúlyt kapott. Összességében úgy érzékeljük, hogy a szükség valóban erénnyé kovácsolódik, és a kényszerűen nagyobb szerephez jutó otthoni étkezés a fogyasztókat arra ösztönzi, hogy tudatosabban, egészségesebben táplálkozzanak, legyen szó akár a natúr aszalt gyümölcsök természetes édesítőként való felhasználásáról süteményekbe, akár natúr, illetve sós magok nassolásáról.
A kényszerű otthonlét másik hatása a kiszereléseken látszik. Az otthoni nassolás miatt a nagyobb kiszerelésű termékek vásárlása megugrott. Az értékesítési csatornák közül a diszkontok erősödése továbbra is szembetűnő, emellett az online szerepe, hasonlóan a legtöbb FMCG-kategóriához, a rágcsálnivalóknál is érzékelhetően felértékelődött.
Árfelhajtó nehézségek
A járványhelyzet hatására a sós snack kategórián belül egyes termékféleségeknek, termékcsaládoknak érezhetően nőtt a fogyasztása.
– Ez elsősorban a „value for money” kategóriában volt megfigyelhető. Ebből a szempontból kiemelt szegmenseknek tekinthető a popcorn és a napraforgómag-alapú termékek köre – informálja lapunkat Márton Árpád, a Mogyi Kft. belföldi értékesítési vezetője. – A popcorn és napraforgómag alapanyag iránti igény növekedésével a termelői kapacitások a normál piaci dinamikához képest drasztikus gyorsasággal kerültek lekötésre, ami jelentős alapanyagár-emelkedéshez vezetett. Ehhez a járványhelyzeten túl az előző év kedvezőtlen időjárása és az ebből fakadó gyenge terméshozam is hozzájárult.
Az ellátási lánc egyéb szintjein is megfigyelhetők a járványhelyzetre visszavezethető nehézségek, teszi hozzá. Problémák jelentkeznek például a csomagolóanyag-ellátásban – ilyen a gyártóknál kialakuló alapanyaghiány és az ebből következő jelentős áremelkedések. Beszerzési nehézségek is adódtak többek között a világszintű konténereloszlási anomáliákra visszavezethetően. De a piacnehezítő tényezők közé sorolható egyebek mellett a snackpiac szempontjából jelentősebb növényi olajok, mint a pálma- és repceolaj nagy léptékű áremelkedése is.
A Csipet Land már hosszú évek óta gyárt biotermékeket a sóspálcika és kis perec szegmensben, amelynek növekedése folyamatos, és a pandémia időszaka alatt is fent maradt, tudjuk meg Konkoly Lászlótól, a Csipet Land Kft. ügyvezető igazgatójától, aki hangsúlyozza:
– Ezek a termékek természetesen a drágább kategóriába tartoznak. Én épp ezért úgy gondolom, hogy 2021-ben a bio kategória növekedése megtorpan, de a következő években további növekedés várható. Ugyanakkor az egész snack kategóriában komoly felfutást várok a nyárra, mivel olyan nagyobb sportesemények tolódtak 2021-re, mint a labdarúgó EB és az olimpia.
Könnyebben veszik
A vásárlók egyre tudatosabbak, egyre jobban figyelnek a minőségre. Különösen jól fejlődik a minőségi snackmagvak piaca, ahol az Intersnack a Nut Line és Chio márkákkal is jelen van.
– A fogyasztók egyre erősebben érdeklődnek a fenntarthatósági szempontok iránt is – hívja fel a figyelmet Korda Petra. – Az Intersnack Európa legnagyobb snackmagforgalmazója, amely a mogyorófélék termeltetésében is részt vesz, ezért mind a minőségi, mind a fenntarthatósági szempontokra nagy hangsúlyt fektet. Így a fogyasztók ezen elvárásainak is sikeresen meg tudunk felelni.
Az Intersnack a Chio, Pom Bär és Nut Line márkák támogatása során fontos szerepet szán az innovációknak, amelyek tükrözik a jelenlegi fogyasztói elvárásokat. Nő például az érdeklődés a valamilyen szempontból „könnyített” receptúrájú snackek iránt is. Erre reagálva vezették be nemrég a Chio Light Chips burgonyachipset, amely valódi burgonyából készül, és a többi chipsnél 30%-kal kevesebb zsírt tartalmaz. A Nut Line termékcsalád legújabb egészséges és természetes tagja a Honey Peanuts. A Pom Bär porfóliója pedig tavaly egy nagyobb, 180 g-os kiszereléssel bővült. A márka idei támogatásában sok újdonság lesz majd, ígéri Korda Petra, hiszen a Pom Bär a családok kedvence.
– A fogyasztók nem veszítettek a játékos kedvükből, továbbra is elvárják a fogyasztási promóciókat, nyereményjátékokat, és aktívan részt is vesznek ezekben – állapítja meg a marketingvezető. – A regisztrációk és kódfeltöltések növekedése jól mutatja az érdeklődés alakulását. Úgy tűnik, a több otthon töltött időből több jut a kódok feltöltésére is.
A kereskedelmi partnerek körében tavaly készített vevőelégedettségi felmérés során a snackpiac szereplői közül a kereskedők az Intersnacket választották a legjobb gyártó és forgalmazó cégnek.
– Büszkék vagyunk arra, hogy a kereskedelmi partnerek magasra értékelik a stratégiai és marketingtevékenységünket, a vevőszolgálati és logisztikai teljesítményünkben pedig jelentős javulást tapasztalnak – mondja elégedetten Korda Petra.
Megújuló arculat és csomagolás
A Gilan Trading Kft. a nehézségek ellenére is eredményes évet tudhat maga mögött, tudjuk meg Biró Dánieltől. A Kalifa márkával tavaly arculatváltásba fogtak: az „Örömteli egészség” szlogen jegyében folyamatosan újulnak meg csomagolásaik.
– Az arculatváltás mellett technikai oldalról is fejlesztettünk – fűzi hozzá a kommunikációs vezető. – 2020 novemberétől már kaphatóak visszazárható (doypack) csomagolású termékeink is, jelenleg a 180 grammos kiszerelésű zamatos aszalt szilva és vörös áfonya. Tavaly év végén vezettük be 750 grammos kiszerelésben kapható Datolya paszta termékünket, amely klasszikus sütemények könnyen kezelhető és magas élvezeti értékű reform alapanyagaként hamar vásárlóink új kedvence lehet. Idén pedig megkezdtük raktárkapacitásunk bővítését, hogy növekvő kereskedelmi megrendeléseinknek és a járványhelyzet okozta új beszerzési trendeknek maximálisan eleget tudjunk tenni.
Tavaly marketingkommunikációjuk során ATL- és BTL-eszközöket egyaránt igénybe vettek. Idén pedig új szintre emelik szponzorációs aktivitásukat, amikor tavasszal Varga Csaba hegymászó a Kalifa támogatásával indul a 8848 méter magas Mount Everest pótlólagos oxigén nélküli első magyar meghódítására.
Újdonságok négy fal közé
A Mogyi Kft. legfrissebb termékbevezetéseit az átalakuló társasági élet motiválta.
– A szórakozóhelyek bezárása miatt négy fal közé szorult, szűkebb társasági események kiszolgálására, egy célzottan a legnépszerűbb társasági italkategóriákhoz fejlesztettük ki a Snack Mix termékcsaládunkat – mondja Márton Árpád. – Másik ilyen körülmény, amit figyelembe vettünk, az éttermek bezárása, illetve az utazások korlátozása. Ezek miatt ugyanis nagyobb a nyitottság a fogyasztók részéről a különlegesebb gasztronómiai élményt nyújtó snack termékek iránt. Ezért is vezettük be a földimogyoró alapú HelloNuts termékcsaládot, ami a hazai piacon a kategóriában különlegesnek számító, elsősorban ázsiai ízvilágú snack termékeket csempész a fogyasztók otthonába.
Szerencse a szerencsétlenségben, hogy az élelmiszerboltokat talán kevésbé érintette negatívan a járványhelyzet, állapítja meg Márton Árpád. Így az általuk használt klasszikus eladótéri marketingeszközök többsége ebben az időszakban is alkalmazható volt.
– Nehézségekkel az új termékek bevezetésének támogatásával kapcsolatban szembesülünk, lévén a klasszikus POS- és az online eszközökön túl egyéb megoldásokkal tervezni új kihívásokat jelent – jelzi a belföldi értékesítés vezetője. – Ugyanakkor a fogyasztók nagyobb aktivitása az online térben új helyzetet, új lehetőségeket teremt, amelyekre igyekszünk reagálni.
Bővülő natúr játéktér
A Natur-Food Kft. profiljából adódóan a natúr és organikus termékek értékesítésére fókuszál.
– A járvány korai időszakában érezhetően megnőtt a kereslet a magas C-vitamin-tartalmú gyümölcsök, valamint a „bespájzolás” heteiben a konyhai kiegészítők iránt – idézi vissza Mezei Tamás, a Natur-Food Kft. minőségirányítási vezetője. – Online értékesítésünk is jelentősen növekedett 2020-ban.
A fogyasztásban előtérbe kerülnek az úgynevezett 100% gyümölcsök és az olaj nélkül pörkölt magvak, tájékoztatja lapunkat Mezei Tamás. Az úgynevezett natursnackek piaca is sok lehetőséget rejt magában – ezeket a vásárlói igényeket elégítik ki széles termékkínálatukkal, a saláta és magkeverékektől a trópusi gyümölcsös snackekig.
– Ez az a terület, ahol a legnagyobb játéktér van a legkülönbözőbb ízek variálására, figyelembe véve a termékek harmonizációját és egyedi tulajdonságaikat – jegyzi meg.
A kiszerelések méretében továbbra is az 50–200 gramm közöttiek dominálnak, hiszen (termékfajtától függően) így lehet elérni az legoptimálisabb minőség/mennyiség/ár arányt.
Mind a vevők számára láthatatlan (informatikai, gyártási), mind a vásárlók számára jól érzékelhető fejlesztések terén lépdelnek előre.
– Folyamatosak az új gépbeszerzések, logisztikai beruházások, újtermék-fejlesztések (Peanuts&cranberries, Mazsola mix, pálmaolajmentes termékek), illetve a meglévő termékeink csomagolásfejlesztése – sorolja a minőségirányítási vezető. – A következő évek meghatározó témája az ökológia lábnyomunk további visszaszorítása lesz. A Natur-Food valamennyi termékfejlesztésénél arra törekszik, hogy minimalizálja az egységnyi termékre jutó csomagolóanyag mennyiségét, illetve a csomagolóanyagok is 100%-ban újrahasznosíthatóak legyenek.
Marketingtevékenységük fókusza már jónéhány éve az online tér. A trendeknek megfelelően közösségi oldalakon, illetve saját honlapjaikon kommunikálnak, ahol a márka rajongóit közvetlenül célozzák meg. Emellett a hagyományos offline megoldások is részét képezik a cég marketingmixének, azonban ezek az eszközök egyre inkább háttérbe szorulnak.
Sportos kiadás
Idén a Csipet Land Kft. a nagyobb sporteseményekre koncentrál, és egy új csomagolással jelenik meg limitált kiadásban, amely a tavaszi-nyári időszakban kerül a boltok polcaira.
– A komolyabb termékinnovációink 2022-re várhatóak, ami természetesen az egészséges vonalunk erősítését jelenti – árulja el Konkoly László. – Ugyanakkor termékeink márkaépítésében 2019 hozott nagy változást, amikor csomagolásunk arculatát megújítottuk. Az „Egy Csipet jókedv” szlogenünk, úgy gondoljuk, ebben a nehéz időszakban különösen telitalálat lett. Mi ezen a vonalon mentünk tovább a 2020-as évben is, aminek meglett az eredménye, mert egyre többen szerették meg új arculatunkat és ismerik fel termékeinket. A Csipet Land Kft. minden dolgozója azért dolgozik, hogy ebben a nehéz időszakban minden vásárlónknak Egy Csipet jókedvet varázsoljunk a napjaiba.
Marketingmunkájukban fő erősségük a bolti aktivitás, amelyről jelen körülmények között sem kell lemondaniuk.
– Emellett online élelmiszer-értékesítők maguk kerestek meg minket, hogy forgalmazni szeretnék a termékeinket – árulja el az ügyvezető igazgató. – Ennek nagyon örültünk, és egyedi akciókkal szolgáltuk ki őket.
Megőrizve, ami egészséges
A Real Nature a sós ropogtatnivalók szegmensében Terra gumós zöldség chips termékeivel van jelen. A márkára jellemző, hogy egy különleges technológiai eljárásnak köszönhetően a termékekben mindazok az ásványi anyagok, vitaminok megőrződnek, amelyek természetesen előfordulnak az alapanyagul szolgáló gumós zöldségekben. Ugyanakkor zsírprofiljuk messze alatta marad a termékkategória átlagának, mintegy büntetlen élvezetet kínálva a fogyasztóknak, informálja lapunkat de Gereczné Rudnai Éva, a Real Nature Kft. beszerzési vezetője, aki leszögezi:
– A mostani kiélezett járványhelyzetben a fogyasztók fókusza is sokkal inkább az egészséges táplálkozás irányába tolódott el, és ez a Terra család eladásain is meglátszik. Bár eddig is fontos szempont volt az egészséges táplálkozás, a COVID elkerülése érdekében ez most még fontosabbá vált. A megnövekedett termékigényeket egyrészről gyártói kapacitásnöveléssel, másrészről új, innovatív Terra-termékekkel igyekszünk kiszolgálni. Mindemellett a hazai ipart támogatva hamarosan termékszortimentünkben új, egészséges édes és sós ropogtatnivalókat köszönthetünk azzal párhuzamosan, hogy hitvallásunknak megfelelően, a hazai fogyasztók táplálkozását, egészségét még jobban támogatva, a cukros, az egészséget nem igazán szolgáló termékköreinktől, termékeinktől folyamatosan búcsúzunk.
Az eladótérben továbbra is igyekeznek erőteljesen jelen lenni, lehetőségeiket tovább növelni annak ellenére, hogy a fogyasztók számára a kockázat nélküli termékkipróbálás klasszikus lehetősége már több mint egy éve nem áll rendelkezésre – termékkóstoltatás jelenleg sem engedélyezett a kiskereskedelmi egységekben, tekintettel a járványhelyzetre.
– Ugyanakkor marketingkommunikációinkban termékeinket folyamatosan ATL- és BTL-kommunikációval támogatjuk. Az egészséges táplálkozás és környezetkímélő gazdálkodás iránti elkötelezettségünk mentén például heti rendszerességgel folytatjuk edukációs tevékenységünket a Millás Reggeli pénteki adásaiban – mondja de Gereczné Rudnai Éva. – Jelenlétünk mindemellett az online térben szintén erős, támogatva eladáshelyi tevékenységeinket is. //
Kapcsolódó cikkeink
Lunter Tofu pástétom áfonyás és Tofu pástétom fűszeres 150 g
Tofukülönlegességek, amelyek tisztán növényi alapú termékek, fantasztikus pástétom élvezettel, akár…
Tovább olvasom >Tradíciók és trendek
Az év egyik legfontosabb periódusa a karácsonyi időszak, amikor a…
Tovább olvasom >Pringles Ketchupos ízesítésű snack
Megérkezett a legújabb Pringles-íz. A ketchupízű chipsekkel csípős, bizsergető csavarban…
Tovább olvasom >További cikkeink
30 százalékos kedvezmény kell a sikerhez a Black Friday-on
Az idei Black Friday szezonban a fogyasztók várhatóan többet vásárolnak…
Tovább olvasom >Burgonyahelyzet Magyarországon: olcsóbb, de nem problémamentes
A burgonya, mint alapvető élelmiszer, minden évben reflektorfénybe kerül, különösen…
Tovább olvasom >Idén is a tavalyi áron kaphatjuk a karácsonyi halat
A tavalyinál kedvezőtlenebb időjárási körülmények hatására a haltermelők idén összességében…
Tovább olvasom >