Az üzleti utazások szektora is a koronavírustól szenved

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 03. 13. 10:25

A világ üzleti utazási szektora összesen nagyjából 820 milliárd dollárt bukhat a bevételeiből a koronavírus-járvány miatt. A veszteségek nagyjából a fele várhatóan Kínát sújtja majd – idéz egy friss elemzést az origo.

A legnagyobb pofont az ázsiai utazási iparág szenvedheti el. A Global Business Travel Association (GBTA) felméréséből ugyanis az derült ki, hogy minden négy megkérdezett vállalatból három úgy nyilatkozott, törölte vagy elhalasztja a Kínába, Hongkongba, Tajvanra, valamint Ázsia más országaiba irányuló üzleti útjainak jelentős részét.

A GBTA friss véleménye ráadásul sokkal durvább, mint amit februárban jósolt a szervezet. A mostani 820 milliárdos veszteségre vonatkozó prognózissal szemben ugyanis februárban még csak 560 milliárd dolláros bukást vetítettek előre 2020 egészére.

Ez a szám azonban kimondottan az üzleti utazásokkal összefüggő bevételekre vonatkozik, így adódik az eltérés a magánutak lemondásából adódó bevételkiesések, illetve a jelenlegi prognózis között.

A szervezet vezetője, Scott Solombrino kiemelte, a koronavírus a szektorban érdekelt vállalatok nyereségeit is erősen le fogja húzni. Hozzátette, nem szabad alulbecsülni a járvány hatásait az iparágra – illetve a szélesebb gazdaságra.

Kínában egyébként a járvány kitörése óta az üzleti utak 95 százalékát törölték, és a friss várakozások szerint az ország 401,1 milliárd dollárt bukhat csak ennek következtében.
A második legnagyobb veszteséget Európa könyvelheti el, 190,5 milliárd dollárral.

Az egyes konkrét szektorok tekintetében a légitársaságok és a szállodák tipikusan a legnagyobb haszonélvezői az üzleti utaknak, vagyis jelen esetben ez a két iparág szenvedheti el a legnagyobb bevételkieséseket, főleg ha a járvány terjedése nem áll meg – tette hozzá a szervezet. (origo)

 

Kapcsolódó cikkeink