A kereskedelmi háború visszafoghatja a világkereskedelmet

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 07. 31. 11:08

A világkereskedelem visszaesésére számít a következő időszakban a DHL Global Trade Barometer – írja a piacesprofit.hu. A forgalom csökkenése tapasztalható a légi és tengeri kereskedelemben is.

Tim Scharwath, a DHL Global Forwarding, Freight vezérigazgatója az USA és Kína közötti növekvő feszültségek miatt nem tartja meglepőnek, hogy 2019 harmadik negyedévére a globális kereskedelem kilátásai enyhén negatívak. A legfrissebb GTB adat világosan szemlélteti, hogy a kereskedelmi vitáknak miért nincsenek nyertesei. Mindazonáltal, néhány nagyobb gazdaság, így pl. Németország pozitív kereskedelmi növekedést mutat. Éves távlatban, pedig a világkereskedelem növekedése még mindig pozitív.

Eswar S. Prasad, amerikai professzor úgy véli: “A világgazdaság fő hajtóerőinek növekedése gyengülést mutat. A makroökonómiai és munkaerőpiaci mutatók többsége az USA növekedésének mérséklődését mutatja, a pénzügyi piac hangulatát pedig rontják a kereskedelmi feszültségek. A kínai kormány ösztönző intézkedései látszólag stabilizálták a növekedést, de az állandósult kereskedelmi feszültségek fékezik a növekedési lendületet Kínában.

A német növekedés feléledése törékenynek tűnik, miközben Indiában a fejlődés visszaesést mutat, és egyre kétségesebb a nagyobb gazdasági reformok beindításának valószínűsége.

A kelet-ázsiai országok kereskedelmi lendülete tovább gyengül

Kína mellett a többi kelet-ázsiai ország, Japán és Dél-Korea is lassuló kereskedelmi lendületet tapasztal. Japán esetében a mutató -7 pontot esett és stagnáló kereskedelmi dinamikára utal. Dél-Korea a harmadik GTB ország, ahol a következő három hónapra a kereskedelmi növekedés visszaesése várható: a 2019 márciusában bekövetkezett 49 pontos csökkenésén felül további visszaesés várható.

A részvénypiac boldog, a kötvénypiac recesszióra számít
Teljes fordulat történt a nemzetközi gazdaságban, ami a kamatfeltételeket és -kilátásokat illeti – derül ki a K&H Alapkezelő legfrissebb elemzéséből, amely szerint a részvénypiac egyelőre boldog, a kötvénypiacok viszont recessziót áraznak. (piacesprofit.hu)

Kapcsolódó cikkeink