Az ünnep minőségi sonkát érdemel
Húsvétkor, a nagyböjtöt követően igazán el vagyunk kényeztetve finomságokkal, de az ünnepi ebéd középpontjában egész biztosan a húsvéti sonka áll – olvasható a Bonafarm Csoport közleményében.
A jó húsvéti sonka egy olyan gasztronómiai produkció, amely kultúránkat, tradícióinkat is magában hordozza. A sonka a hagyományos paraszti házaknál a téli disznóvágáskor került a füstölőbe, elfogyasztása a nagyböjt végéig váratott magára. S bár sokak életéből egyre kopnak a hagyományok, ez a szokás a mai napig tartja magát: piackutatási adatok szerint az egész éves hazai sonkatermelés mintegy harmada fogy el húsvétkor.
A minőség ára
A húsvéti időszak egyike a húsipar legkiemelkedőbb szezonjainak. A kedvezőtlen gazdasági körülmények ellenére, a húsvéti sonkák forgalmának jelentős részét adó füstölt húsok és a füstölt-főtt húsok kategóriájába tartozó termékek forgalma mind mennyiségben, mind értékben növekedett, ha a 2008 – 2011 közötti március-áprilisi időszakokat hasonlítjuk össze. Tavaly azonban e két termékkategória együttes eladott mennyisége a 2009-es év szintjére esett vissza, eladási értéke viszont tovább emelkedett. A fogyasztás visszaesése vélhetően a magasabb árakkal magyarázható.
A legtöbb húsipari cég azt tapasztalja, hogy a sonkapiacon a magas minőségű, hagyományos gyártási technológiával készült termékek iránt növekszik a kereslet, ugyanakkor nő azon vásárlók köre is, akiknek a választását elsősorban a termék ára befolyásolja, még akkor is, ha tudják, hogy alacsonyabb áron csak alacsonyabb minőségű sonkát vehetnek. Bár az olcsó termékeknek éppúgy meg kell felelniük az élelmiszerbiztonsági követelményeknek, mint a legdrágábbnak, mégis kétségtelen, hogy a tradicionálisan készített és így a legdrágább kategóriájúak képviselik a prémium színvonalat.
Manapság már nemcsak a sertés combjából készült sonkát nevezzük sonkának, hiszen sertés lapockából, tarjából, csülökből, sőt, pulykahúsból is állítanak elő húsvéti csemegét. A különböző alapanyagú termékek pedig árban is nagy különbségeket mutatnak.
Ünnepeljünk minőségi ételekkel!
Minden tapasztalt háziasszony tudja, hogy ha szeretné újrateremteni a régi tradicionális íz-élményt, akkor a magas minőségű alapanyag választásával kell kezdenie. Igaz, a prémium sonkák, azaz a hagyományosan készült parasztsonkák drágábbak gyorspácolt társaiknál. Ha a mindennapokban nem is engedheti meg magának mindenki a drágább húskészítményeket, az ünneplésnek érdemes megadni a módját, hogy a jeles napok valóban kiemelkedjenek a hétköznapok közül.
Az alapanyagok minőségét a Bonafarm Csoport is garantálja
Ha a húsvéti ebéd alapanyagait a legnagyobb hazai élelmiszeripari vállalatokat tömörítő Bonafarm Csoport termékeiből állítjuk össze, nyugodtak lehetünk afelől, hogy szakmai gondoskodás mellett előállított hús- és tejtermékeket, valamint bort választottunk. A szakmai törődés már a szántóföldön elkezdődik, hiszen a Bonafarm Csoport a vetőmagokból maga termeszti a takarmányt a tejelő, illetve húst adó állatok számára. A jó gazdához hasonlóan a vállalatok a növénytermesztés, állattartás és feldolgozás során mindvégig ragaszkodnak ahhoz, hogy a modern gyártási technológiák alkalmazása mellett elődeink évszázados hagyományai se vesszenek el, s így a vásárlók ma is a tradicionális ízeket élvezhessék minőségi ételek és italok formájában.
A Bonafarm Csoport erőssége a húsvéti termékek előállításában is megmutatkozik, hiszen a csoporthoz tartozó vállalatok kiegészítik egymást és egyúttal biztos hátteret biztosítanak egymás tevékenységéhez.
Szántó Zoltán, a Pick Szeged Zrt. termékmenedzsere megjegyzi: „A hazai tenyésztésű sertések, illetve magyar alapanyagokból, hazánkban készűlő termékek egyre inkább felértékelődnek a vásárlók szemében. A magyar termékek vásárlása esetében amellett, hogy a hazai sertéstartókat és feldolgozó ipart támogatják, a vásárlók biztosak lehetnek benne, hogy a termékek a magyar élelmiszerbiztonsági szempontoknak maximálisan megfelelnek.“
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Csökkentette az élelmiszerárakat az árrésstop és az online Árfigyelő bővítése
2025 áprilisában csökkent az infláció és az élelmiszerárak növekedési üteme…
Tovább olvasom >ÖRT-NMHH Minikonferencia: Merre tovább influenszer reklámozás?
Milyen szabályok vonatkoznak ma az influenszerekre? Hol húzódnak az etikai…
Tovább olvasom >Bővül az ALDI app: ezentúl kuponok is elérhetők
Újabb mérföldkőhöz érkezett az ALDI applikáció. A vásárlók mostantól bármely…
Tovább olvasom >