Az uniós polgárok fontosnak tartják a mezőgazdaságot

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 04. 01. 00:08

Az európai uniós tagországokban folytattak közvélemény-kutatást a mezőgazdaságról, melyből kiderült: a lakosság 90 százaléka fontosnak tartja az ágazatot az Unió jövője szempontjából.

Nagy-Britanniában ragaszkodtak a legkevesebben a mezőgazdaság fontosságához, de még itt is 80 százalékos volt az arány, Magyarországon ez 90 százalék felett alakul. A megkérdezettek több mint fele nagyon fontosnak, 40 százalék fontosnak ítélte az agráriumot az Unió jövője szempontjából.
A közvélemény-kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogy mit gondolnak az Európai Unió lakói az agrártámogatásokról. Azzal, hogy az Európai Unió továbbra is támogassa az ágazatot, a lakosság 83 százaléka értett egyet, Magyarországon az arány magasabb: itthon tíz emberből kilenc a támogatások mellett teszi le a voksát. A jelenlegi agrár-költségvetésről a lakosság 68 százaléka gondolta, hogy kevés vagy elég, Magyarországon kevésnek 34 százalék, elégnek 47 százalék ítélte.
Az európai uniós polgárokat arról is megkérdezték, mit gondolnak a mezőgazdaság és a klímaváltozás kapcsolatáról. Kétharmaduk nem értett egyet azzal az állítással, hogy a mezőgazdaság a klímaváltozás egyik fő okozója, ugyanakkor a megkérdezettek csaknem fele úgy gondolta, hogy az azzal való küzdelemben a mezőgazdaság már eddig is óriási szerepet vállalt.
A megkérdezettek úgy vélték, a termékek minőségére és megbízhatóságára koncentráló agrárpolitika szükséges a közösségben, mely egyszerre biztosít megélhetést a gazdálkodóknak és megfizethető termékeket a fogyasztóknak, védi a környezetet és fel tud nőni a klímaváltozás jelentette kihívásokhoz. A közvélemény-kutatás eredményeit az Európai Unió a 2013 után életbe lépő Közös Agrárpolitika kialakításkor is figyelembe veszi – írja a szabadfold.hu.Kapcsolódó cikkeink