Az uniós mezőgazdasági támogatások jelenlegi szintjét 2020 után is meg kell őrizni

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 05. 31. 11:35

Az európai uniós mezőgazdasági támogatások jelenlegi szintjét 2020 után is meg kell őrizni, az agrárszektorban bármilyen új feladat csak újabb forrásokból finanszírozható – jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kedden az uniós szakminiszterek informális hollandiai tanácsülését követően.

buza2

A tárcavezető az MTI-nek nyilatkozva fontosnak nevezte, hogy az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) két erős pilléren nyugodjon: a vidékfejlesztési támogatásokon, valamint a közvetlen kifizetéseken. Utóbbira a gazdáknak nagy szükségük van, és azt meg is érdemlik – mondta.

Megjegyezte, hogy az uniós tagállamok közkiadásainak jelenleg kevesebb mint 1 százalékát kapják a mezőgazdaság támogatására a földművesek. A Közös Agrárpolitika pedig a tagországok összkiadásain belül nagyjából 0,4 százalékot jelent, ami lényegesen kevesebb, mint amit más ágazatok kapnak – tette hozzá a miniszter.

Mint mondta, a magyar kormány álláspontja szerint az agrárszektorban bármilyen új feladat csak újabb források bevonásával finanszírozható.

Fazekas Sándor emellett kijelentette, jól látható, hogy a “hirtelen, drasztikus változások” milyen piaci zavarokhoz vezetnek, ezért fontos, hogy az Európai Bizottság alapos elemzéseket végezzen, mielőtt reformintézkedéseket hozna.
A földművelésügyi miniszter elmondta, hogy a találkozón szóba került a nehéz helyzetben lévő magyar tejtermelők ügye, s ez külön napirendi pont lesz a következő mezőgazdasági és halászati tanácsülésen.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy az Oroszországgal szemben bevezetett szankciókra válaszul elrendelt mezőgazdasági exporttilalom nagymértékben hozzájárult a piaci válsághelyzet kialakulásához.

“Nem hagyhatjuk magukra a termelőket, ne az uniós gazdák fizessék meg az orosz embargó költségeit” – mondta Fazekas Sándor, aki tárgyalásokat folytatott holland, osztrák, bolgár, szlovén, román, ciprusi és horvát kollégáival, valamint a 2016 második fél évében soros EU-elnökségi pozíciót betöltő Szlovákia agrárminiszterével. (Bajnok Artúr, MTI)

Kapcsolódó cikkeink