Az uniós források teljes felhasználására törekszünk

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 03. 08. 11:30

Magyarország az európai uniós források teljes, száz százalékos felhasználására törekszik annak ellenére is, hogy a gazdasági válság némileg lassította a programok haladását – közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) csütörtökön az MTI érdeklődésére.

A közlemény szerint a teljes keretösszeg – az EU-támogatás EU-költségvetési kerete és a hozzá rendelt hazai társfinanszírozási előirányzat együtt – 8.209 milliárd forint 280 forintos euró-árfolyamon számolva. Ebből 5.457 milliárd forint a már szerződött rész. A keret uniós része mintegy 6.980 milliárd forint, ebből tavaly év végéig 1.706 milliárd forintnak megfelelő eurót hívott le az ország az unió biztosította előleg nélkül. A beruházások megvalósításával kapcsolatos kifizetések a magyar forrásokkal együtt meghaladták a 2.400 milliárd forintot.

A közlemény szerint az Európai Regionális Fejlesztési Alap teljes kerete 4.167 milliárd forint, amelyből eddig 2.806 milliárd forint értékben kötöttek szerződést. A keret uniós része 3.542 milliárd forintnak megfelelő euró, és ebből az időközi lehívás összege 2011 végéig 1.076 milliárd forint volt.

Az Európai Szociális Alap teljes kerete 1.195 milliárd forint, ebből 480 milliárd forintra van már szerződés. A keret uniós része 1.016 milliárd forintnak megfelelő euró, amelyből az időközi lehívás tavaly év végéig 208 milliárd forint volt.

A Kohéziós Alap teljes kerete 2.847 milliárd forint, ebből 2.171 milliárdra van szerződés. A keret uniós része 2.420 milliárd forintnak megfelelő euró, ebből az időközi lehívás 2011 végéig 422 milliárd forintot ért el.

A közlemény szerint az európai uniós források teljes, száz százalékos felhasználásának érdekében a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal együttműködve több intézkedést tett. Például átalakították az Új Széchenyi Terv intézményrendszerét: rövidebbek lettek az adminisztratív határidők, az egyes programoknál lehetővé vált, hogy a visszalépő projektgazdák, illetve a támogatások nem teljes körű felhasználása miatt a keretnél több kiírás jelenhessen meg.

Az ügynökség kiemelt jelentőségű lépésnek tartja az előleg alkalmazási lehetőségek jelentős bővülését, amely akkor komoly segítség, amikor nehéz külső finanszírozókat találni.

Az ügynökség közölte azt is, hogy a felépített projektfigyelő rendszer egy-egy konkrét probléma esetén megteremtette a lehető leggyorsabb beavatkozás lehetőségét, ezáltal is csökkentve a forrásvesztés kockázatát.

A programozási ciklus 2007-től 2013-ig tart, de a források felhasználására 2015 végéig van lehetőség az uniós szabályozás szerint – áll a közleményben. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink