Az UNESCO világörökségi listájára került a francia bagett
Franciaország ikonikus kenyere hivatalosan is az „emberiség szellemi kulturális örökségének” része lett.
2021 februárjában Franciaország akkori kulturális miniszterének, Roselyne Bachelot-nak az a nem irigylésre méltó feladat jutott, hogy eldöntse, három nemzeti szimbólum közül melyik kerüljön fel az UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségének listájára. Bachelot-nak Párizs szürke cink-tetői, a Biou d’Arbois-i borfesztivál és az egyszerű, de annyira francia baguette kenyér közül kellett választania.
„Fontos lenne megvédeni a bagettünket és a hozzá kapcsolódó tudást” – mondta akkor Jean-Yves Boullier pék az AFP-nek. „Vagy legalább ismerjék el, hogy a bagett egyedi, tipikusan francia termék, amelyet más országokban nem tudnak elkészíteni”.
Bachelot végül a bagettet terjesztette Emmanuel Macron francia elnök elé, aki e javaslatot jóvá is hagyta. Több mint egy évbe telt, hogy „a kézműves bagett készítésének know-how-ja és kultúrája” hivatalosan is felkerüljön a kulturális örökség listájára.
„A hagyományos gyártási folyamat magában foglalja a hozzávalók kimérését és összekeverését, a dagasztást, az erjesztést, az osztást, a pihentetést, a kézi formázást, a második fermentációt, a tészta sekély vágásokkal való megjelölését (ami a pék kézjegye) és a sütést” – írta az UNESCO. „Más kenyerektől eltérően a bagett mindössze négy összetevőből (liszt, víz, só és kovász és/vagy élesztő) készül, amelyekből minden pék egyedi terméket kap”.
Kapcsolódó cikkeink
Leáll a Carrefour az akciós újságok terjesztésével Franciaországban
Március 31-ével megszünteti a Carrefour a nyomtatott promóciós szóróanyagok terjesztését…
Tovább olvasom >Franciaország: használhatók a húskészítmény-megnevezések a növényi alapú élelmiszerekre
A francia Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében a növényi alapú húshelyettesítők…
Tovább olvasom >Tovább terjeszkedik a Picnic Franciaországban
A holland online szupermarket, a Picnic tovább növeli jelenlétét Franciaországban…
Tovább olvasom >További cikkeink
FAO: Mérséklődött az élelmiszer-alapanyagok világpiaci mutatója januárban
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >Az élelmiszeripar jövője a fiatalok kezében van
Az élelmiszerbiztonság és -minőség nem csupán az agrárium, hanem a…
Tovább olvasom >Zöldségkonzervekkel és édességgel is segített a Bonduelle
Huszadik évéhez ért 2025-ben a Bonduelle Central Europe Kft. és…
Tovább olvasom >