Az UNESCO világörökségi listájára került a francia bagett

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2022. 12. 05. 09:39

Franciaország ikonikus kenyere hivatalosan is az “emberiség szellemi kulturális örökségének” része lett.

2021 februárjában Franciaország akkori kulturális miniszterének, Roselyne Bachelot-nak az a nem irigylésre méltó feladat jutott, hogy eldöntse, három nemzeti szimbólum közül melyik kerüljön fel az UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségének listájára. Bachelot-nak Párizs szürke cink-tetői, a Biou d’Arbois-i borfesztivál és az egyszerű, de annyira francia baguette kenyér közül kellett választania.

“Fontos lenne megvédeni a bagettünket és a hozzá kapcsolódó tudást” – mondta akkor Jean-Yves Boullier pék az AFP-nek. “Vagy legalább ismerjék el, hogy a bagett egyedi, tipikusan francia termék, amelyet más országokban nem tudnak elkészíteni”.

Bachelot végül a bagettet terjesztette Emmanuel Macron francia elnök elé, aki e javaslatot jóvá is hagyta. Több mint egy évbe telt, hogy “a kézműves bagett készítésének know-how-ja és kultúrája” hivatalosan is felkerüljön a kulturális örökség listájára.

“A hagyományos gyártási folyamat magában foglalja a hozzávalók kimérését és összekeverését, a dagasztást, az erjesztést, az osztást, a pihentetést, a kézi formázást, a második fermentációt, a tészta sekély vágásokkal való megjelölését (ami a pék kézjegye) és a sütést” – írta az UNESCO. “Más kenyerektől eltérően a bagett mindössze négy összetevőből (liszt, víz, só és kovász és/vagy élesztő) készül, amelyekből minden pék egyedi terméket kap”.

Food and Wine

Kapcsolódó cikkeink