Az UNESCO világörökségi listájára került a francia bagett
Franciaország ikonikus kenyere hivatalosan is az „emberiség szellemi kulturális örökségének” része lett.
2021 februárjában Franciaország akkori kulturális miniszterének, Roselyne Bachelot-nak az a nem irigylésre méltó feladat jutott, hogy eldöntse, három nemzeti szimbólum közül melyik kerüljön fel az UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségének listájára. Bachelot-nak Párizs szürke cink-tetői, a Biou d’Arbois-i borfesztivál és az egyszerű, de annyira francia baguette kenyér közül kellett választania.
„Fontos lenne megvédeni a bagettünket és a hozzá kapcsolódó tudást” – mondta akkor Jean-Yves Boullier pék az AFP-nek. „Vagy legalább ismerjék el, hogy a bagett egyedi, tipikusan francia termék, amelyet más országokban nem tudnak elkészíteni”.
Bachelot végül a bagettet terjesztette Emmanuel Macron francia elnök elé, aki e javaslatot jóvá is hagyta. Több mint egy évbe telt, hogy „a kézműves bagett készítésének know-how-ja és kultúrája” hivatalosan is felkerüljön a kulturális örökség listájára.
„A hagyományos gyártási folyamat magában foglalja a hozzávalók kimérését és összekeverését, a dagasztást, az erjesztést, az osztást, a pihentetést, a kézi formázást, a második fermentációt, a tészta sekély vágásokkal való megjelölését (ami a pék kézjegye) és a sütést” – írta az UNESCO. „Más kenyerektől eltérően a bagett mindössze négy összetevőből (liszt, víz, só és kovász és/vagy élesztő) készül, amelyekből minden pék egyedi terméket kap”.
Kapcsolódó cikkeink
Sehol se lehet rágyújtani a franciáknál, ahol gyerekek vannak
Franciaország betiltja a dohányzást a gyerekek által látogatott közterületeken Július…
Tovább olvasom >Franciaországban növekvő cseresznyetermést jósolnak 2025-re
Annak ellenére, hogy Franciaországban csökken a cseresznye termőterülete, az Agreste…
Tovább olvasom >Franciaországgal közösek a céljaink az európai agráriumot illetően
A magyar és francia gazdák érdeke mindig ugyanaz volt, az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Orbán Viktor: az árréscsökkentést új termékekre is be fogjuk vezetni, ha szükséges
Az árrésszabályozást fenn kell tartani, mert az indokolatlan áremelésekkel szemben…
Tovább olvasom >Kik nyertek és kik buktak 2024-ben? – Látványos eredménykülönbségek az élelmiszer-kiskereskedelemben
A 2024-es üzleti év mérlege az élelmiszer-kiskereskedelmi szektorban látványosan kettévált:…
Tovább olvasom >Felfutóban a hazai ginpiac – A SPAR szerint a vásárlók egyre tudatosabbak, és nyitottak a magyar márkákra
A gin értékesítése az elmúlt években látványosan erősödött a magyar…
Tovább olvasom >