Az UNESCO világörökségi listájára került a francia bagett
Franciaország ikonikus kenyere hivatalosan is az „emberiség szellemi kulturális örökségének” része lett.
2021 februárjában Franciaország akkori kulturális miniszterének, Roselyne Bachelot-nak az a nem irigylésre méltó feladat jutott, hogy eldöntse, három nemzeti szimbólum közül melyik kerüljön fel az UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségének listájára. Bachelot-nak Párizs szürke cink-tetői, a Biou d’Arbois-i borfesztivál és az egyszerű, de annyira francia baguette kenyér közül kellett választania.
„Fontos lenne megvédeni a bagettünket és a hozzá kapcsolódó tudást” – mondta akkor Jean-Yves Boullier pék az AFP-nek. „Vagy legalább ismerjék el, hogy a bagett egyedi, tipikusan francia termék, amelyet más országokban nem tudnak elkészíteni”.
Bachelot végül a bagettet terjesztette Emmanuel Macron francia elnök elé, aki e javaslatot jóvá is hagyta. Több mint egy évbe telt, hogy „a kézműves bagett készítésének know-how-ja és kultúrája” hivatalosan is felkerüljön a kulturális örökség listájára.
„A hagyományos gyártási folyamat magában foglalja a hozzávalók kimérését és összekeverését, a dagasztást, az erjesztést, az osztást, a pihentetést, a kézi formázást, a második fermentációt, a tészta sekély vágásokkal való megjelölését (ami a pék kézjegye) és a sütést” – írta az UNESCO. „Más kenyerektől eltérően a bagett mindössze négy összetevőből (liszt, víz, só és kovász és/vagy élesztő) készül, amelyekből minden pék egyedi terméket kap”.
Kapcsolódó cikkeink
Franciaországban és Olaszországban is elindul a Kaufland online piactere
A Kaufland online piactere 2025 késő nyarától Franciaországban és Olaszországban…
Tovább olvasom >Magyar fiatalok ötleteit is várják: A fenntartható jövőért közös globális mentorprogramot indít a Nestlé és a UNESCO
A Nestlé és a UNESCO bejelentette globális együttműködését, amelynek célja,…
Tovább olvasom >Növényi élelmiszerek és húsos megnevezések
A francia Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében a növényi alapú húshelyettesítők…
Tovább olvasom >További cikkeink
Komoly átalakulásban a magyar tésztapiac
A szokások változása alapjaiban formálják át a magyar tésztapiacot –…
Tovább olvasom >Magyar Édességgyártók Szövetsége: stagnáló piacon egyensúlyoz a magyar édesipar
A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és…
Tovább olvasom >Linamar és Gallicoop vezeti továbbra is a Békés vármegyei TOP100 vállalati listát
Továbbra is a Linamar Hungary Zrt. és a Gallicoop Zrt.…
Tovább olvasom >