Az újságíró berlini noteszéből

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 03. 22. 08:00

„Magyarország EU-csatlakozása után az alkalmazkodás eltartott három évig. Megtanultuk a leckét, és most versenyhelyzetben vagyunk.”
(Gráf József, földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter)
„Akivel csak beszéltem, mindenki dicsérte a magyar kiállítás magas színvonalát és a megnyitóünnepség kellemes művészeti bemutatóját. Mága Zoltán és az angyalok műsorát, valamint a táncosokat 4500-nál többen ünnepelték óriási ovációval a Nemzetközi Konferenciaközpontban, ahol ülőhely hiányában sokan végigállták a programot.”
(Némethy Márta, a Messe Berlin magyarországi képviselője)

„Sonnleitner úr, ön már évek óta kritizálja az élelmiszer-kereskedők túlhatalmát, de semmilyen eredményt nem tud felmutatni. Amikor egy futballcsapatnak nem megy a játék, az edzőt menesztik. Úgy gondolom, itt az ideje, hogy lemondjon elnöki funkciójáról.”
(Egy osztrák mezőgazdasági szaklap szerkesztője Gerd Sonnleitnerhez, a Német Parasztszövetség elnökéhez egy sajtótájékoztatón)

„Furcsának tartom, hogy éppen egy osztrák újságíró ajánlja egy német szervezet elnökének, hogy mondjon le. De azért válaszolok. Elmúltak az idők, amikor a jóval kisebb Európai Unió belső piacán szabályozottan, védetten és támogatottan termelhettünk a mezőgazdaságban. Együtt kell élnünk a nyitott piaccal, azzal, hogy egyszer lent, másszor fent. Ez a tejtermelőket most különösen sújtja. Az ő érdekükben össze kell fognunk a politikai döntéshozókkal. Ráadásul itt a nyakunkon a válság, amit mások okoztak, nem a parasztok.”
(Gerd Sonnleitner válasza az osztrák újságírónak)


„Követeljük, hogy fejezzék be az élelmiszerek elkótyavetyélését. A Német Élelmiszeripar Szövetségi Egyesülete sürgeti az élelmiszer-kiskereskedelem romboló árháborújának azonnali befejezését. Az élelmiszer-kereskedelem árharca odavezetett 2009-ben, hogy a termelői árak 4 százalékkal csökkentek az amúgy is alacsony 2008. éviekhez képest. A kereskedelem árcsökkentései következtében a fogyasztók több mint 6 milliárd eurót takarítottak meg, és ezt a konjunktúracsomagot az élelmiszeripar finanszírozta.”
(Jürgen Abraham, a Német Élelmiszeripar Szövetségi Egyesületének elnöke)

„A német Agrárgazdaság Központi Marketing Társasága, a CMA tavaly megszűnt. Az élelmiszerexportot a külkereskedelmi kamarák támogatják. A CMA a gazdaság szereplőinek saját szervezete volt. Ha újra létrehoznak hasonlót, mi támogatjuk.”
(Ilse Aigner, német élelmezésügyi, mezőgazdasági és fogyasztóvédelmi miniszter)

„Az osztrák tejtermékek imázsa Kelet-Európában nagyon erős, és Franciaország után a második helyen áll. Az osztrák sonka és kolbász azonban nem nagyon különbözik a magyar és német készítményekétől.”
(Dr. Stephan Mikinovic, az Agrarmarkt Austria ügyvezető igazgatója)

„Nem Afrika okozza a globális felmelegedést. A klímaváltozás mégis elsőként sújtotta kontinensünket, ahol évtizedek óta emberek százmilliói éheznek.”
(Laurent Sédogo, Burkina Faso élelmezési és mezőgazdasági minisztere).

Kapcsolódó cikkeink