Magazin: Az újságíró barcelonai jegyzeteiből

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 15. 12:15

Indra K. Nooyi

„A fejlett világban az elhízás olyan megdöbbentő szintet ért el, hogy a mai gyerekek generációja lehet az első, amely rövidebb ideig él, mint szülei nemzedéke. Ha az elhízás trendjének megfordításában tenni tudó szervezetek összejönnének, akkor elég nagy tömeg ülné körül a tárgyalóasztalt. Az élelmiszer-ágazat szavára csak akkor figyelnének oda, ha véleményünket egyhangúlag alakítjuk ki.”

(Indra K. Nooyi, a PepsiCo elnök-vezérigazgatója)

„Az egészséges étkezés annál összetettebb kérdés, minthogy a gazdag és szegény országok közti különbség problémájára korlátozódna. Például az USA-ban jelenleg 40 millió ember az államtól kapott élelmiszerjegyekkel tartja fenn magát.”

(Dick Boer, a holland Ahold kereskedelmi vállalat elnök-vezérigazgatója)

„Megálltunk és azt mondtuk, mi lenne, ha megpróbálnánk jobb vállalattá válni, valóban változtatnánk a dolgokon, és hagynánk, hogy az eredmények önmagukért beszéljenek.”

(Doug McMillon, az amerikai Walmart International kereskedelmi vállalat elnök-vezérigazgatója arról, hogy a sok korábbi kritika után cége imázsa pozitívra fordult az USA-ban.)

„Gyártók és kereskedők elkerülhetetlen felelőssége, hogy jobb üzleti gyakorlatukkal hozzájáruljanak fogyasztóik jobb életéhez. Például a Gillette nemrég kifejlesztett az indiai férfiak számára egy olcsó borotvát, néprajzi kutatásokon alapuló, mély fogyasztói ismeretek szerint. Hasonlóképpen pubertás korú lányok nevelését Always termékekkel kötöttük össze. Használatuk lehetővé tette a lányok számára, hogy ne hiányozzanak havonta pár napig az iskolából, és ezáltal eredményesebben tanulhatnak, készülhetnek az életre.”

(Bob McDonald, a Procter&Gamble elnök-vezérigazgatója)

„Az elképzelhetetlen dolgok korszakába léptünk. Minden egyre komplexebb. Világunk kezd modellezhetetlenné válni. Hatalmas a piaci szereplők felelőssége az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatban.”

(Joshua Cooper Ramo, a korábbi amerikai külügyminiszter, Henry Kissinger tanácsadó cégének ügyvezető igazgatója)

„A politikusok tanácsadói főleg közgazdászok, akik, ha a gazdaság csak növekszik és növekszik, nem kérdezik, lesz-e elég élelmiszer a világban. Azt sem, hogy évtizedek múlva lesz-e elég víz a földön. Lesz-e elég energia. A politikai döntéshozatal gyenge láncszeme az élelmiszer.”

(Lester Russell Brown, a washingtoni Föld Politikai Intézet igazgatója)

Kapcsolódó cikkeink