Az UHT-tej feldolgozói értékesítési ára nőtt leginkább szeptemberben
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 173,21 forint/kilogramm volt 2024 szeptemberében. A zsírtartalom 0,1 százalékpontos és a fehérjetartalom 0,11 százalékpontos javulása, valamint az alapár 2 százalékos növekedése mellett a nyerstej átlagára 4 százalékkal emelkedett 2024 szeptemberében a 2024. augusztusihoz képest, és 13 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát.

A nyerstej kiviteli ára 212,85 forint/kilogramm volt 2024 szeptemberében (Fotó: AI)
A nyerstej felvásárlása 2024 szeptemberében az előző havi mennyiségtől 4 százalékkal maradt el, míg a 2023. szeptemberit 5 százalékkal haladta meg. A nyerstej kiviteli ára 212,85 forint/kilogramm volt 2024 szeptemberében, az előző havihoz képest 7 százalékkal, az előző év azonos hónapjához viszonyítva 30 százalékkal nőtt. A kiviteli ár 23 százalékkal volt magasabb a termelői átlagárnál.
Az AKI PÁIR adatai szerint a nyerstej kiszállítása 7 százalékkal csökkent 2024 szeptemberében az előző év azonos hónapjához viszonyítva
Az AKI PÁIR adatai szerint 2024 szeptemberében az előző hónaphoz képest az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos UHT-tej (+9 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss és UHT-tej, a trappista sajt (egyaránt +7 százalék), az adagolt vaj (+6 százalék), a gyümölcsös joghurt és a tejföl (egyaránt +5 százalék) feldolgozói értékesítési ára nőtt. A KSH adatai szerint a pasztőrözött 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos ESL-tej (+13 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos UHT-tej (+9 százalék), a 20 százalék zsírtartalmú tejföl (+7 százalék), az adagolt vaj (+6 százalék), az 1,5 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL-tej (+5 százalék), a trappista sajt (+3 százalék), a gyümölcsös joghurt (+2 százalék) és a 12 százalék zsírtartalmú tejföl (+1 százalék) fogyasztói ára emelkedett ugyanebben az összehasonlításban.
AKI PÁIR
Kapcsolódó cikkeink
Paradicsom, a sokoldalú alapanyag – tartósítsuk biztonságosan a Nébih ajánlásával
A paradicsomot a gasztronómia egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb alapanyagaként tartják…
Tovább olvasom >Új öntözésfejlesztési források nyílnak meg a gazdálkodók számára szeptemberben
Új, kisebb és nagyobb léptékű öntözésfejlesztési források nyílnak meg szeptember…
Tovább olvasom >A kormány 2027-ig több mint 20 milliárd forint forrást biztosít az akvakultúra fejlesztésére
A hazai akvakultúra kulcsszerepet játszik a horgászvizek egészséges és minőségi…
Tovább olvasom >További cikkeink
A GVH vizsgálatai szerint nem a kiskereskedelem a ludas az áremelkedésekben
Nem a kiskereskedelem a felelős a tej, a tejtermékek és…
Tovább olvasom >A Nestlé továbbra is a világ legértékesebb élelmiszer márkája a Brand Finance szerint
A Nestlé immár tizedik éve vezeti az élelmiszermárkák globális rangsorát,…
Tovább olvasom >Iskolakezdés: átlagosan 50-75 ezer forinttal terveznek a családok
A REGIO JÁTÉK friss felmérése szerint a 2025-ös iskolakezdés átlagosan…
Tovább olvasom >