Az UBM-csoport több mint 913 millió forint adózott eredménnyel zárta a 2022-2023-as üzleti évet

Szerző: STA Dátum: 2023. 10. 31. 09:15

Az UBM Holding Nyrt. a 2022. július 1-jétől 2023. június 30-ig tartó üzleti évét 913,1 millió forint adózott eredménnyel zárta, míg egy évvel korábban 2,8 milliárd forint volt a nyeresége – közölte Magyarország egyik legnagyobb mezőgazdasági cégcsoportja a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden.

Az MTI-nek eljuttatott közlemény szerint az UBM Holding Nyrt. keddi közgyűlésén a részvényesek elfogadták a társaság éves beszámolóját, a cégcsoport 231,6 milliárd forint konszolidált árbevételt ért el, ami 17,8 százalékos emelkedés éves szinten. A növekedés a megemelkedett alapanyagárak mellett az UBM-csoport beruházásainak köszönhető. Többek között 2022-ben 5,9 millió eurós beruházással modernizálták az évi 88 ezer tonna kapacitású szlovákiai gyárukat, amely az idén az év elején állt termelésbe. A közleményben idézték Horváth Pétert vezérigazgatót, aki elmondta: az idén márciusban meghirdetett növekedési stratégiájuk első mérföldkövét eredményesen teljesítették, hiszen a cégcsoport árbevétele és (9,6 milliárd forintos) EBITDA-ja egyaránt történelmi csúcsot ért el. Arra is kitértek, hogy az UBM a lezárt üzleti évben romániai terjeszkedését is folytatta: a cégcsoport leányvállalata, az UBM Agri Trade SRL egy több mint 104 ezer négyzetméter alapterületű logisztikai bázist vásárolt Budesti városában.

Az UBM-csoport a 2025/26-os üzleti évig felvázolta növekedési stratégiáját és üzleti tervét

A főbb célkitűzése között szerepel, hogy a Magyarországon, Szlovákiában és Romániában összesen 6 takarmánygyárat működtető vállalat további akvizíciókkal és zöldmezős beruházásokkal folytatja kelet-közép-európai terjeszkedését – írták. Ezen felül jelezték, hogy a cégcsoport 2026-ig megépíti Európa legmodernebb sertéstelepét, és éves szinten 350-500 ezer hízósertést bocsát majd ki. A célok között említették még, hogy az UBM-csoport 2025-ig új kereskedelmi irodák nyitásával tovább bővíti kontinentális kereskedelmi tevékenységét, így két éven belül valamennyi piacot képes lesz kiszolgálni Magyarország kétezer kilométeres körzetében. Mindezek eredményeként az UBM-csoport 2025-ig a jelenlegi, évi 0,6 millió tonnás takarmánygyártását 1 millió tonnára kívánja bővíteni, 1,5 millió tonnás éves takarmányalapanyag-kereskedelmét 2 millió tonnára növelné. Horváth Péter szerint a célkitűzések megvalósításával az UBM-csoport árbevétele a tervek szerint évi 9-15 százalékos átlagos növekedést mutat majd a 2023-2025-ös években, így a 2022 decemberi árkörnyezetet feltételezve, ezen időszak végére elérheti a 350 milliárd forintos szintet.

Az idén június 30-án lezárt üzleti évben sikeresen lezajlott a BÉT egyetlen agráripari cégeként számontartott UBM Holding Nyrt. törzsrészvényeinek 1:20 arányú felosztása is

Erről a cégcsoport közgyűlése a törzsrészvények forgalomképességének növelése érdekében döntött, a vállalat ugyanis a következő egy évben szeretné jelentősen bővíteni a tulajdonosi körébe tartozó intézményi és magánbefektetők körét. Az UBM részvényeit a BÉT standard kategóriájában jegyzik. A részvények ára kedden délután a hétfői záróértékéhez képest nem változott, továbbra is 1460 forinton áll. Az elmúlt egy év legalacsonyabb ára 1270 forint, míg a legmagasabb 1480 forint volt.

MTI

Kapcsolódó cikkeink