Az osztrák nyerstej ötöde már biotej

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 09. 26. 11:05

A növekvő termeléssel alig tartanak lépést az osztrák tejfeldolgozók, különösen bioalapanyagból vannak csordultig a tartályok. Így az átvételi árak idén nagyobb mértékben csökkentek a bio, mint a konvencionális tej esetében – írja az agrarszektor.hu. A németeknél viszont még mindig harmatgyenge a felhozatal, ami a tejtermékek magas biofelárában is tetten érhető.

Az Ausztriában beszállított nyerstej 19 százaléka már a bio kategóriába tartozik. A megnövekedett beszállítói aktivitással – ami a tavalyihoz mérten 10-15 százalékkal emelkedő kínálatot eredményez – nem tart lépést a feldolgozóipar, ez pedig nyomás alá helyezte a bio minősítésű tej árát. A legnagyobb tejfeldolgozó az eddigi hónapokra vetítve már 10 százalékkal mérsékelte az átvételi ajánlatát 2017-hez mérten. A hagyományos tej ára is csökkent, de kisebb mértékben, 9 százalékkal.

Hogy ez másképp is lehetne, azt mutatja a németországi biopiac. Ott annak ellenére, hogy szintén kapacitási gondok vannak a biotej feldolgozásában, alig mérséklődött az ára a növekvő kínálat hatására. Idén 28 százalékkal több biotej érkezett a tartálykocsikba, mint a tavalyi évben, de január óta csak 1,7 eurócenttel csökkent az átvételi ár, szemben a konvencionális tejével, amelyik 2,8 centes áresést szenvedett el. A két ország nyerstejkínálatának összetétele azonban alapvetően eltér egymástól: míg az osztrákoknál a beszállított alapanyag ötöde biotermelésből származik, addig a németeknél ez csak 3,5 százalékot tesz ki, vagyis ezen a téren állandó hiánynal küzd a piacuk.

Bio: az osztrákoknál megfizethető a különbség
Tetten érhető ez a tejtermékek biofelárában is. Az osztrákoknál a biotej 32, a németeknél 50 százalékos felárral értekesíthető. A biovaj a „sógoréknál” 18, a németeknél 27 százalékkal múlja felül a konvencionális termékek árát. Mivel szomszédunkban a bio és a konvencionális termékek ára kevésbé tér el egymástól, ez kelendőbé is teszi a különleges minősítésű élelmiszereket. Mivel a piaci részesedésük folyamatosan nő, a biotermékek fokozatosan veszítenek „különlegességükből” és természetesen a felárukból is, ami szűkíti a biotermelés jövedelemtermelő képességét. Mindez előbb-utóbb kihat a termelési kedvre is. Ha tömören akarunk fogalmazni: Németországban biogazdának, Ausztriában biofogyasztónak jó lenni. (agrarszektor.hu)

Címkék: , ,

Kapcsolódó cikkeink