Az osztrák almatermelők is érzik az orosz importtilalom hatását

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 08. 21. 11:14

Az osztrák almatermelők is érzik az orosz embargó hatását, eddig csaknem 500 tonna minőségi osztrák alma oroszországi exportja hiúsult meg – közölte a stájerországi mezőgazdasági kamara elnöke.

alma

Stájerország Ausztria „alma-nagyhatalma”, az ország almatermelésének csaknem nyolcvan százaléka ebből a tartományból való. Idén várhatóan 180 ezer tonna alma terem Stájerországban, 12 ezer tonna Alsó-Ausztriában, 10 ezer tonna Felső-Ausztriában, 9 ezer tonna Burgenlandban és háromezer tonna Bécsben és környékén.

Ebben az évben Dél-Tirolban mintegy 1,2 millió tonnányi termésre számítanak – olvasható a dél-tiroli gyümölcstermelői szövetkezet közleményében, melyet az osztrák APA hírügynökségnek juttattak el. A szövetkezet adatai szerint a teljes betakarított almatermés mennyisége az EU-ban eléri a 12 millió tonnát. Az unión belül Lengyelországban számítanak a legmagasabb, 3,5 millió tonnányi alma betakarítására.

“Annyi tanulságot már biztosan levonhatunk, hogy tengerentúli almára Európának a jövőben egyre kevésbé lesz szüksége” – mondta Gerhard Dichgans, a szövetkezet elnöke.

Az osztrák gyümölcstermesztési szövetség, az OPST (Obst Partner Steiermark) eddig nagyjából ötmillió eurós veszteséggel számol az orosz embargó miatt – írta a Die Presse című konzervatív osztrák napilap kedden. Az agrárszervezetek képviselői és a mezőgazdasági minisztérium már munkacsoportot alakított a probléma mielőbbi orvoslására.

Az osztrák mezőgazdasági kamara elnöke, Hermann Schultes azon osztrák sertéshústermelők exporttámogatását is sürgette, akik termékeik nagy részét eddig leginkább Oroszországba szállították.

Az osztrák mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter, Andrä Rupprechter a hazai termékek vásárlására és a hazai termelésű alma fogyasztására szólított fel az osztrák közszolgálati rádió adásában kedden. Több más ország minisztereihez hasonlóan Rupprechter hangsúlyozta: kórházaknak, éttermeknek és nagyüzemi étkezdéknek is a hazait kell előnybe részesíteniük. Az osztrák mezőgazdasági minisztérium adatai szerint Ausztriában az almafogyasztás évente 19,5 kilogramm fejenként.

Lengyelországban az „Egyél almát Putyin ellen!” szlogennel a Twitter közösségi portálon arra hívják fel a figyelmet, hogy mindenki a hazai termékeket részesítse előnyben. Laimdota Straujuma lett miniszterelnök is felszólította a fogyasztókat, hogy több hazai élelmiszert vásároljanak.

Az Európai Bizottság 125 millió eurót szabadított fel az orosz mezőgazdasági embargó sújtotta termelők támogatására. Brüsszeli döntés szerint a piacokon többletként jelentkező zöldségek és gyümölcsök egy részét kivonják, azokat ingyenesen átadják gyermekintézményeknek és szeretetszolgálatoknak, a termelőket pedig kompenzálják. Az intézkedés a paradicsomra, a karfiolra, a szőlőre, az uborkára, és több más olyan idényjellegű terményre vonatkozik, amelyek tárolása nem megoldott és nincs alternatív piacuk Oroszország kiesésével.

Oroszország augusztus 7-én teljes embargót vezetett be a marhahús, a sertéshús, a gyümölcs- és zöldségtermékekre, baromfi, hal, sajt, tej, tejtermék behozatalára az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Kanadából és Norvégiából. Az intézkedés egy évre szól. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink