Az ősz nagy kérdése: meg tud-e újulni az árverseny a boltok között?

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 08. 22. 14:00

Az árfigyelő bevezetése óta jelentős árcsökkenés figyelhető meg a boltokban. A kormányzati árfigyelő adatainak összesítése alapján július elején még több mint 74 ezer forint volt a legdrágább vásárlói kosár ára, de augusztus közepére ez 63 ezer forint körülire csökkent. Nagy kérdés, mit hoz az ősz ilyen téren.

Az átlagos kosárérték körülbelül 15 százalékkal csökkent másfél hónap alatt

Az árfigyelő a különböző kategóriákban minden kiskereskedőnél elérhető legalacsonyabb egységárú termékek alapján számol. Ezen termékek alkotják egy képzeletbeli vásárlói kosár tartalmát. Az árfigyelő hatása főként az átlagos kosárérték változásában érezhető, és ennek eredményeként az átlagos kosárérték körülbelül 15 százalékkal csökkent másfél hónap alatt – írja a VG.hu.

Az árfigyelő portál elindulása nélkül valószínűleg nem született volna meg ez a jelentős változás. Bár a megfigyelés kezdetén voltak olyan napok, amikor a napi kosár ára magasabb volt, a tendencia egyértelműen csökkenő volt. A legdrágább kosár (SPAR) ára július 9-én elérte a 78 ezer forintot, míg a legolcsóbb kosarat (Tesco) július 1-jén 56 ezer forintra árazták.

Az árfigyelő által leginkább érzékelhető változás nem a két véglet közötti változásokban mutatkozik meg, hanem az átlagos kosárérték alakulásában. Az árak csökkenése így azt mutatja, hogy az árfigyelő szerepe és hatása igen markánsan érvényesült az árverseny és a vásárlói előnyök terén.

„A nagy kérdés, hogy meg tud-e újulni az árverseny és tovább tudnak-e csökkenni az árak az ősszel, vagy nagyjából stabilizálódik a jelenlegi szint. Az augusztus eddigi fő tapasztalata ugyanis inkább az, hogy a boltok beálltak a 60-65 ezer forint közötti tartományra, ezen belül pedig az áraik egyre inkább közelítenek egymáshoz. Ezt jól mutatja a múlt heti összesítés is az egyes áruházak által kínált kosárértékek különbségéről. A legdrágább és a legolcsóbb kosár közötti eltérés egyik nap sem haladta meg a 6 százalékot: múlt pénteken például a legolcsóbb a Lidl volt 60 711 forinttal, a legdrágább pedig az Aldi 63 545 forinttal, ami mindössze 4,6 százalékos differencia. Nagyságrendileg ugyanez volt tapasztalható a többi napon is, illetve az előző hetekben szintén. Ez ugyancsak nagy változást takar, hiszen a kezdeti időkben bőven a 20-30 százalékot is elérte a legdrágább és a legolcsóbb kosár különbsége” – írja a lap.

Kapcsolódó cikkeink