Az összetett rendelések elkészítését optimalizálja az FM Logistic

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 10. 28. 11:20

A raktárban, a rendelés elkészítése az egyik legérzékenyebb lépés. Több tucatnyi telepen végzett tanulmány szerint ez töltötte ki a ledolgozott órák több mint felét – olvasható az FM Logistic sajtóközleményében.

FMLogGyakran multi-rendeléses vagy multi-talpazat (köznapi nevén: PMO, azaz Picking Multi Order) kiszedést alkalmazunk, hogy optimalizáljuk a rendelés elkészítésével foglalkozó dolgozók munkaidejét, főként a kis rendeléseknél.

A módszer kis rendelések esetén hatékony, komplex és minőségi problémák is felfedezhetőek: egy termék rossz talpazatra került és helytelen rendelés lett kiadva.

Mint nemzetközi vállalkozónak, az FM Logistic számára a produktivitás kutatása, mely a PMO bevezetését eredményezi, nem mehet a minőségi szolgáltatás rovására.

FM Logistic partnerével Balea-val közösen fejlesztette ki a multi-rendelés elkészítéssel kapcsolatos kötöttségek leküzdésére a “Put to light” megoldást, mely az ipari ellenőrzési rendszerek specialistájának(a csoport partnere 2009 óta) tudását ötvözi az FM pragmatizmusával: bevált minőségi és termelékenységi újításként bármely emelővillás targoncához illeszthető, kombinálva az alkalmazkodást a rugalmassággal.

Egyszerű és rugalmas innováció

A 'Put to light' rendszer egy kivilágított kijelzővel ellátott panelből áll. Ez közli az operátorral az elhelyezendő csomagok mennyiségét és megvilágítja a talpazatot, amelyre a rendelést kell helyezni. Multi-rendelés elkészítésnél alkalmazható. A ‘Put to light’ innovációnak számos előnye van:
• Alkalmazkodó, a panel univerzális ‘Plug and Play’ megoldás, amely egyszerűen illeszkedik az emelővillás targonca lábtartójához, akkumulátorról működik komplex csatlakozási felület nélkül.
• Rugalmas, akár 6 kijelzést és világító jelet is képes fogadni szükség szerint, a követelményeknek megfelelően beállított konfigurációk kielégítéséhez sínrendszert használ. A panel beállítható a különböző talpazatokra is (raklap, kocsi, stb..)
• Rádió terminálokkal kompatibilis, hangvezérelt, a hagyományos felszereltségű telephelyek számára lehetővé teszi a belső logisztikai folyamatok optimalizálását és az áru nyomonkövetését.
Megbízhatóság és ergonómia
A 'Put to light' koncepció tökéletesen illik a jelenlegi rendelés elkészítési módokhoz. A dinamikus kijelző lehetővé teszi a raklap beazonosítás és műveletek ellenőrzésének kiiktatatását, ezzel gördülékenyebbé válik az előkészítési fázis. A hang ellenőrzés a rendszer részeként alapos kontrolálást biztosít. Eredmény: gyakorlatilag nulla hibalehetőség, megnövelt hatékonyság és termelékenység.

Egy lengyelországi FM telephelyen 2 hónapig tesztelték, a rendelést elkészítők kiemelték megbízhatóságát (hiba-mentes picking), funkcionálitását (különböző talapzatokkal kompatibilis) és ergonómiáját (kevésbé említettek fáradtságot a nap végén) megfelelő vagy magasabb minőségű a hagyományos megoldásokhoz képest.

(Forrás: Operating your logistics hub, M. Roux és G. Fleury – 2012).

A ‘Put to light hatása a Csoport telephelyeire Karine Bouchery,az FM Logistic Fejlesztési Vezetője szerint: ”Ez az innovatív megoldás a Csoport ügyfeleinek valós igényéit elégíti ki. Lengyelország már megrendelte és nemsokára Oroszország is. És mivel teljesen kompatibilis, WI-FI technológiát használ, nemzetközi szinten szeretnénk az összes PMO tevékenységünkre bevezetni.”

Kapcsolódó cikkeink