Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára: nagy baj lehet az árstopból

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 09. 21. 09:58

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a beszerzési árak – az élelmiszeripar átadási árai – a fogyasztói áraknál is gyorsabban emelkednek, amiből hamar baj lehet.  E téren a drágulási ütem júliusban 40 százalék felett járt, miközben a bolti ár augusztusban lépte át a 30 százalékos növekedési küszöböt – a szakember a Népszavának nyilatkozott.

Az árstop komoly élelmiszerhiányt okozhat

„Márpedig a kereskedelmi cégek legnagyobb költsége a beszerzés, erre rakódik rá az árstopból fakadó veszteség, majd most a rezsiárak drasztikus drágulása”

– magyarázta.

„Az élelmiszerárstoppal azonban nem csak ez a probléma, hanem az, hogy hiány alakulhat, illetve helyenként már ki is alakult az árstopos termékekből. Annak ellenére, hogy több üzlet is limitálta az árstopos termékekből vásárolható mennyiséget. Például számos Balaton-környéki diszkontban sem lehetett cukrot kapni, újabban pedig a 2,8 százalékos UHT-tej hiányára panaszkodnak a vásárlók”

– fogalmazott.

Felgyorsulhatnak az üzletbezárások

Visszatérő kritika, hogy az élelmiszerárstop infláció-visszafogó hatása legalábbis megkérdőjelezhető, hiszen a kereskedők a hatósági áras termékeken elszenvedett veszteségeiket visszahozhatják más termékeik árában.

Vámos György ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta: a vásárlók árérzékenysége miatt ezt nem lehet automatikusan megtenni. Vannak üzletek, amelyek megpróbálnak máshol emelni, de a vásárlók ma már mindennek megnézik az árát, az élelmiszer fogyasztás pedig – mennyiségét tekintve – csökken. A fogyasztói árakat a beszerzési árak és a rezsiköltségek növekedése miatt is emelni kellene, de mindezzel az árstop veszteségeivel együtt is óvatosan kell bánni – mondta.

A teljes cikk itt olvasható…