Az orosz-ukrán háború miatt csökken az ecuadori banánexport

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2022. 08. 17. 05:13

Az Oroszország és Ukrajna közötti háború további nyomást gyakorolt ​​az amúgy is feszült globális logisztikára, mivel a gyümölcsipart befolyásoló tényezők között szerepel a konténerhiány és a magas inputárak. Ecuador banánexportját is negatívan érinti a háborús helyzet.

A banánexport visszaesése különböző tényezők hatására következett be

Richard Salazar, az ACORBANEC, egy ecuadori banánmarketing egyesület ügyvezető igazgatója az Oroszország és Ukrajna közötti háború Ecuador banánexportjára gyakorolt ​​hatásairól és az iparág előtt álló kihívásokról beszélt.

„Az Oroszország és Ukrajna (a teljes banánexport 25 százalékát kitevő piacok) között február 24-én kezdődött háború elmélyítette azt a válságot, amelyet az ágazat már átélt” – mondta a már meglévő globális logisztikai válságra utalva.

Az Oroszországgal szemben bevezetett gazdasági szankciók a logisztikát is érintették. Januárban, februárban és márciusban az exporthajókon és a konténereken férőhelyhiányra derült fény, a fuvardíjak emelkedése mindenekelőtt a spot gyümölcsvásárlást érintette.

Ecuador banánexportja 2022 júniusának végére a 8 százalékos csökkenést mutatott 2021 azonos időszakához képest. Ehhez képest 2021 végén a banánexport csökkenése évi 3 százalék volt. évben. Ezek a számok egyértelműen bizonyítják, hogy a háború milyen káros hatással volt az ecuadori banánexportra.

Salazar szerint az export visszaesése különböző tényezők hatására következett be, többek között, de nem kizárólagosan a hideg időjárás, a termelés csökkenése és a banántermelési inputok árának emelkedése. Emellett a magas infláció és a háború okozta energiaválság miatt 2022 januárja és májusa között 6,53 százalékkal csökkent a kereslet az EU-ban.

Az exportköltségek 2021-ben tapasztalt növekedése 2022-ben is folytatódott, különös tekintettel a karton-, műanyag- és biztonsági költségekre. Ezenkívül a rakomány kábítószerekkel való szennyeződése befolyásolta Ecuador hírnevét, és csökkentette az ecuadori banánvásárlást.

Ezeket a kihívásokat szem előtt tartva Salazar azt a következtetést vonta le: „A tendencia egyértelmű mind a termelés, mind a piaci szinten, és 2022 végére 8 százalékos exportcsökkenést jósolunk a 2021-es exporthoz képest.”

Fresh Fruit Portal

 

Kapcsolódó cikkeink