Az orosz konyha nagykövete

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 05. 21. 08:00

Hogy a vendégekben vagy a vendéglátósokban kell keresni a hibát, nem tudni, egy biztos: Magyarországon ma egyetlen orosz étterem működik: az Arany Kaviár. Konyhájának sikere Szásának, azaz Nyíri Sándornak köszönhető, aki hihetetlen szerénységgel, de főként nagy átéléssel beszél az orosz konyháról és az orosz vendégről:
– Az orosz ember számára a konyha a kultúra része. A jó alapanyagok hozzáférhetősége és a kiszolgálás színvonalának javulása alapvetően megváltoztatta az orosz éttermeket. A régi receptek újrafelfedezésével kiderült, hogy a főúri orosz konyha sokban megfelel a modern gasztronómiai elvárásoknak. A burgonya és a rizs mellett „eleink” sok kölest, hajdinát és árpagyöngyöt használtak, és a mai elképzelésekhez hasonlóan határozták meg a húsok és zöldségek arányát ételeikben. És akárcsak a ma divatos fúziós konyhában – ügyeltek arra, hogy a főtt-sült elemek mellett nyersek is kerüljenek fogásaikba. A gasztronómia fejlődésével az orosz emberek ma kezdenek többet költeni az éttermekben, érdeklődnek a szakácsok tudománya iránt, amiben legalább annyi főzőműsor is „segíti” őket, mint a magyarokat. Az orosz vendég, minden újra fogékony turistaként, külföldön nem az orosz éttermet keresi, de aki eljut hozzánk, az nem csalódik. Az Arany Kaviárban kezdetektől a francia séfek munkája mentén kialakult cári konyha hagyományait követjük, de a kutató szenvedélyemnek köszönhetően összegyűlt szakácskönyvek segítségével egyre gazdagabbá tesszük repertoárunkat. Ha kategorizálnom kéne, azt mondanám, az étterem jellegéhez jól illő dél-orosz konyhát vezetek, ami főként az egyébként is jó ízű ételek gazdagabb, sűrűbb változatait takarja.

Kapcsolódó cikkeink