Az orosz konyha nagykövete
Hogy a vendégekben vagy a vendéglátósokban kell keresni a hibát, nem tudni, egy biztos: Magyarországon ma egyetlen orosz étterem működik: az Arany Kaviár. Konyhájának sikere Szásának, azaz Nyíri Sándornak köszönhető, aki hihetetlen szerénységgel, de főként nagy átéléssel beszél az orosz konyháról és az orosz vendégről:
– Az orosz ember számára a konyha a kultúra része. A jó alapanyagok hozzáférhetősége és a kiszolgálás színvonalának javulása alapvetően megváltoztatta az orosz éttermeket. A régi receptek újrafelfedezésével kiderült, hogy a főúri orosz konyha sokban megfelel a modern gasztronómiai elvárásoknak. A burgonya és a rizs mellett „eleink” sok kölest, hajdinát és árpagyöngyöt használtak, és a mai elképzelésekhez hasonlóan határozták meg a húsok és zöldségek arányát ételeikben. És akárcsak a ma divatos fúziós konyhában – ügyeltek arra, hogy a főtt-sült elemek mellett nyersek is kerüljenek fogásaikba. A gasztronómia fejlődésével az orosz emberek ma kezdenek többet költeni az éttermekben, érdeklődnek a szakácsok tudománya iránt, amiben legalább annyi főzőműsor is „segíti” őket, mint a magyarokat. Az orosz vendég, minden újra fogékony turistaként, külföldön nem az orosz éttermet keresi, de aki eljut hozzánk, az nem csalódik. Az Arany Kaviárban kezdetektől a francia séfek munkája mentén kialakult cári konyha hagyományait követjük, de a kutató szenvedélyemnek köszönhetően összegyűlt szakácskönyvek segítségével egyre gazdagabbá tesszük repertoárunkat. Ha kategorizálnom kéne, azt mondanám, az étterem jellegéhez jól illő dél-orosz konyhát vezetek, ami főként az egyébként is jó ízű ételek gazdagabb, sűrűbb változatait takarja.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Gelato Day 2025
13. alkalommal hirdették meg az Európai Kézműves Fagylalt Napját –…
Tovább olvasom >Visit Hungary: Nyíregyházára és Varsányba látogatott az Európai Virágos Városok és Falvak zsűrije
Nyíregyháza és Varsány képviseli Magyarországot az Entente Florale Europe, azaz…
Tovább olvasom >Kötöttfogású késbajnok – A nap videója
Egy „modern” thaiföldi gasztrosport bajnoka: mi lenne, ha a…
Tovább olvasom >