Az orosz konyha nagykövete
Hogy a vendégekben vagy a vendéglátósokban kell keresni a hibát, nem tudni, egy biztos: Magyarországon ma egyetlen orosz étterem működik: az Arany Kaviár. Konyhájának sikere Szásának, azaz Nyíri Sándornak köszönhető, aki hihetetlen szerénységgel, de főként nagy átéléssel beszél az orosz konyháról és az orosz vendégről:
– Az orosz ember számára a konyha a kultúra része. A jó alapanyagok hozzáférhetősége és a kiszolgálás színvonalának javulása alapvetően megváltoztatta az orosz éttermeket. A régi receptek újrafelfedezésével kiderült, hogy a főúri orosz konyha sokban megfelel a modern gasztronómiai elvárásoknak. A burgonya és a rizs mellett „eleink” sok kölest, hajdinát és árpagyöngyöt használtak, és a mai elképzelésekhez hasonlóan határozták meg a húsok és zöldségek arányát ételeikben. És akárcsak a ma divatos fúziós konyhában – ügyeltek arra, hogy a főtt-sült elemek mellett nyersek is kerüljenek fogásaikba. A gasztronómia fejlődésével az orosz emberek ma kezdenek többet költeni az éttermekben, érdeklődnek a szakácsok tudománya iránt, amiben legalább annyi főzőműsor is „segíti” őket, mint a magyarokat. Az orosz vendég, minden újra fogékony turistaként, külföldön nem az orosz éttermet keresi, de aki eljut hozzánk, az nem csalódik. Az Arany Kaviárban kezdetektől a francia séfek munkája mentén kialakult cári konyha hagyományait követjük, de a kutató szenvedélyemnek köszönhetően összegyűlt szakácskönyvek segítségével egyre gazdagabbá tesszük repertoárunkat. Ha kategorizálnom kéne, azt mondanám, az étterem jellegéhez jól illő dél-orosz konyhát vezetek, ami főként az egyébként is jó ízű ételek gazdagabb, sűrűbb változatait takarja.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >