Az orosz és a török piac felé nyit a MET Csoport

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 03. 08. 10:21

Keleti irányban terjeszkedik a MET energiakereskedő csoport, amely már Oroszországban és Törökországban is leányvállalatot alapított. A török jelenlét az alternatív energiaforrások felkutatásában, új piacok elérésében segíthet, és rendkívül hasznos az oroszországi energiatermelő cégekkel kiépített kapcsolat is.

Elsősorban a kelet-közép-európai térségben jelent meg eddig leányvállalatokkal a 2007-ben Magyarországon alapított MET Csoport (Ausztria, Horvátország, Románia, Szerbia, Szlovákia), amely ma már tizenkilenc ország gázpiacán kereskedik. Az idén megalakult a MET Vostok moszkvai képviseleti irodával és a MET Törökország isztambuli központtal.

– A kaszpi és a közel-keleti régió fontos új forrás Európa gázellátásához. Az európai országokban csökken a földgáztermelés, az importigény viszont emelkedik, és ma még Oroszország az egyik fő beszállító – mondta Szaniszló Attila, a MET Törökország vezérigazgatója.

Az ellátásbiztonság fenntartása érdekében lényeges tehát mind a források, mind az útvonalak diverzifikálása. A kaszpi és a közel-keleti térségben van elegendő versenyképes földgáz. Törökország jelentőségét növeli, hogy egyszerre elosztóközpont – egyfajta híd az új források és Európa mint nagyfogyasztó között –, valamint felvevőpiac. A törökországi gázfogyasztás az elmúlt években meredeken növekedni kezdett.

Kapcsolódó cikkeink