Az orosz erdőtűz a brit sör árát is megemeli

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 08. 13. 00:00

Nagy-Britanniában az elmúlt húsz évben közel a háromszorosára emelkedett a sör ára – a brit söripari szervezet adatai szerint. Most újabb jelentős drágulás jöhet: nem kizárt ugyanis, hogy a 4 fontot is elérheti a korsó sör ára.

Az igen gyenge kelet-európai árpatermésnek, valamint az orosz exportkorlátozásnak köszönhetően ugyanis erősen sarokba szorultak a sörfőzők, akiket még az áfa- és a jövedéki adó emelés is húz.

A British Beer and Pub Association (BBPA) szerint az elmúlt két évben a sörre kivetett adók mértéke 26 százalékkal emelkedett, amit a most várható áremelkedés csak tetézni fog, különösen a dohányzási tilalmat megszenvedett sörözők számára.

Sajnos a jelenség nem csak a szigetországra korlátozódik: a kenyér, liszt és sör ára mindenütt megemelkedhet, köszönhetően Oroszország – a világ harmadik legnagyobb gabona exportőre – néhány hónapja bevezetett gabonakiviteli tilalmának. A súlyos aszály és az országot sújtó erdőtüzek miatt vezette be Putyin a korlátozást, hogy elkerülje a belföldi árak emelkedését. Augusztus 15-től szilveszterig Oroszország így nem exportál majd búzát.

A BBPA szakértői szerint szinte biztos, hogy ez ki fog hatni a sör árára, azonban számszerűsíteni még nem tudják a drágulás szintjét – írja a penzcentrum.hu.

Kapcsolódó cikkeink