Az online újabb fellendülését várja a Forrester

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2024. 01. 09. 09:31

A Forrester az online kiskereskedelmi kiadásoknak a legnagyobb európai országokban való jelentős növekedésére számít az elkövetkező években: az amerikai kutatócég évente átlagosan 9,2%-os növekedést vár.

A Forrester ezt öt, együttesen a nyugat-európai bruttó hazai termék (GDP) 70%-át adó ország (Németország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország és Spanyolország) online kiskereskedelmi előrejelzéseiről szóló, nemrégiben közzétett jelentésében hozta nyilvánosságra.

A kutatócég megjegyzi, hogy az online és az offline kiskereskedelmi kiadásokat egyaránt nagyban befolyásolta az elmúlt években a pandémia, a globális ellátási lánc problémák, az infláció és a gazdaság gyengélkedése.

Ismét növekszik az online kiskereskedelem

Az online kiskereskedelmi forgalom a 2020-as és 2021-es rendkívül erős növekedés után 2022-ben negatív növekedést tapasztalt. A kiadások 2023-ban ismét emelkedtek, de nem a korábban látott mértékben – olvasható a Forrester blogbejegyzésében.

„Bár az online kiskereskedelmi forgalom növekedése 2023-ban visszatért a pozitív tartományba, jóval elmaradt a 2014 és 2019 közötti, a járvány előtti évek átlagos növekedésétől”.

Pandémia előtti szintek

A Forrester várakozásai szerint az online kiskereskedelmi forgalom növekedése 2024-ben és azt követően „visszaáll a járvány előtti szintre”. A kutatócég előrejelzése szerint az európai top 5 ország online kiskereskedelmi forgalma a 2023-as 372 milliárd euróról 2028-ra 579 milliárd euróra nő, ami ötéves, nem kevesebb mint 9,2%-os éves növekedési ütemet jelent.

A vizsgált öt országban az online kiskereskedelmi kiadások várható növekedése elérheti összesen a 207 millió eurót, azaz 56%-ot a következő öt évben. A Forrester előrejelzései szerint az online kereskedelem újbóli fellendülésnek indult. Az előrejelzés egybecseng a GlobalData előrejelzésével, amely 2027-ig 9%-os növekedést vár az európai e-kereskedelemben.

Online kiskereskedelmi penetráció

A kutatócég szerint az évek óta tartó folyamatos növekedés után 2022-ben az online kiskereskedelmi penetráció csökkent, 2023-ban pedig stagnálásnak lehetünk szemtanúi. A kutatócég várakozásai szerint az említett öt ország együttes online kiskereskedelmi penetrációja a 2023-as 16%-tól 2028-ra 22%-ra emelkedik, és ebből a legjelentősebb arányt az Egyesült Királyság képviseli.

Ecommerce News

Kapcsolódó cikkeink