Az online pénztárgépek rendszeréről tanácskozik Budapesten az OECD

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 06. 29. 11:30

Az online pénztárgépek rendszeréről tanácskoztak Budapesten a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), hogy összegyűjtse erről a legjobb nemzetközi tapasztalatokat – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-vel.


A közlemény szerint az OECD online pénztárgép projektjének vezetője, az Orosz Szövetségi Adószolgálat azért kérte fel Magyarországot a találkozó megrendezésére, mert az országban már öt éve bevezetett online pénztárgép-rendszer jó példa a nemzeti költségvetések védelmét szolgáló intézkedésre. A csütörtökön kezdődött kétnapos tanácskozáson Magyarországot a NAV szakemberei képviselik, akik aktívan részt vesznek a szervezet Adóigazgatási Fórumában, annak 2002-es megalakulása óta.
Tamásné Czinege Csilla, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára a tanácskozás megnyitóján elmondta, hogy a 300 ezer, Magyarországon működő online pénztárgép évente megközelítőleg 3,7 milliárd adatot továbbít, vagyis naponta átlagosan 10 milliót. Ez azonban csak egy a gazdaságfehérítés eszközei, valamint a NAV kockázatelemzésre alkalmazható adatvagyonának elemei közül – hangsúlyozta a NAV vezetőjének adószakmai ügyekért felelős szakmai helyettese. Hozzátette: az árufuvarozást kontrolláló elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer), a hétvégén induló onlineszámla-rendszer és más információforrások is azt a célt szolgálják, hogy az adóhivatal a digitalizáció eszközrendszerét alkalmazva képes legyen a gazdasági események valós idejű nyomon követésére, a jogkövető adózók segítésére és a költségvetésnek kárt okozó ügyeskedők azonnali kiiktatására.
A tanácskozáson a 17 uniós tagállamon kívül további 11 ország képviselői és az Adóigazgatások Európai Szervezetének (IOTA) munkatársai is részt vettek. Esettanulmányok bemutatására, kerekasztal-beszélgetésekre és szekcióülésekre is sor került azzal a céllal, hogy a résztvevők közösen mérjék fel az online pénztárgépek rendszerében rejlő lehetőségeket és kihívásokat. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink