Az olcsó sonkával nem stimmel valami
A márkás és magyar sonka a jó sonka. Ennyiben lehetne összefoglalni a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) a húsvét előtti vásárlási időszakra vonatkozó ajánlását. A szövetség álláspontja azonban mindennapi húsvételekre is vonatkozik, mert olcsóbb húsnak, ha a leve nem is híg, minősége megkérdőjelezhető, élelmiszerbiztonsági szempontból kockázatokat hordozhat, és általában számlái körül sincs minden a legnagyobb rendben. Bőséges húskínálatból válogathatnak a fogyasztók a húsvéti kínálatból. Az ár azonban minőséget is takar. A Hússzövetség tájékoztatása szerint a hagyományos parasztsonka kilójának 1150, a füstölt, kötözött lapockának 925, a füstölt, főtt, kötözött lapockának pedig 700 forint körül lehet az átlagára. Berczik Attila, a szövetség ügyvezető titkára elmondta: ha ennél 20-30 százalékkal olcsóbban kínálja valaki a szóban forgó termékeket, már gyanakvásra adhat okot.
– Vagy minőségi, vagy gyártástechnológiai hibák vetődnek fel esetükben, vagy számlázási hiányosságokat találnak az ellenőrzések során. Tehát részben a fogyasztó is felelős azért, amit elfogyaszt, és amit megetetnek vele – mondta Éder Tamás a Hússzövetség elnöke. Azoknak, akik ezt el akarják kerülni, azt ajánlotta, vásároljanak a Hússzövetség tagjaitól minőségi, megbízható árukat.
Éder Tamás – érintve a megszorító csomag és az élelmiszerek áfa-emeléséből adódó hatásokat is – a kedvezőtlen gazdasági körülményeket is megemlítette. A piaci viszonyok miatt a fogyasztás mintegy ötszázalékos visszaesésére számítanak idén a húsiparban tevékenykedő legális vállalkozások.
Uniós jelenség a bizalomvesztés
A kereskedők késztermékimportja elsősorban nem a választék bővítését, hanem a felvásárlói árak letörését szolgálja. Míg a jobb minőségű, márkázott húsvéti termékek általában magyar alapanyagból készülnek, a kereskedelmi márkák többségéhez importalapanyagot használnak. A szakemberek szerint az Európai Unió liberális kereskedelmi gyakorlatának egyik hátulütője, hogy az országhatárokon ellenőrzés nélkül lehet tagországi élelmiszereket szállítani.
– Magyarországon, az élelmiszer-ellenőrzések során, tavaly 3500 tonna élelmiszert semmisítettek meg, ennek tizedét a húsvéti szezonban kobozták el. Összehasonlításképpen: a ünnepen 6000 tonna húst, főként füstölt húsféleséget vásárolunk. Az összes lefoglalt mennyiség egyébként az ország éves élelmiszer-fogyasztásának a 0,3 százaléka, ami nem kirívó mennyiség – mondta Süth Miklós országos főállatorvos.
Az unióban egyébként óriási a vásárlók bizalomvesztése: negyvenkét százalékuk vélekedik úgy, hogy az általuk fogyasztott élelmiszer nem biztonságos, itthon ennél valószínűleg jobb a helyzet.
Érdemes volt Érdre menni
Szintén a Hússzövetség sajtótájékoztatóján számoltak be az állat-egészségügyi hatóság szakembereinek komoly sikereiről. A március végi nyilvános ellenőrzés során előbb egy kispesti tojásüzemet vizsgáltak, ahol kisebb – a helyszínen azonnal korrigált – hiányosságokon kívül mindent rendben találtak. Kőbányán, a Fehér úton a Cédrus Csarnokpiacon hús, tejtermék szakboltokat és más élelmiszert árusító üzleteket vizsgáltak. Hajós Ádám budapesti és a Pest megyei főállatorvos csupán egyetlen húsboltot említett, ahol 50 kilogramm sertészsírt szakszerűtlenül, rossz körülmények között tároltak, ezért az felmelegedett, így elrendelték annak megsemmisítését. A legnagyobb fogást azonban nem a fővárosban, hanem Érden tették a hatóság képviselői. Itt ugyanis egy legálisan működő húsbolt mögött egy illegális húsüzemre bukkantak. Az ott talált mintegy hat mázsa húst és húskészítményt lefoglalták és elrendelték az áru megsemmisítését, és az egyéb hiányosságok miatt a legálisan működő húsüzlet végleges bezárását is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A technológiai fejlődés és az üzleti utazások
Az International Workplace Group (IWG) – a hibrid munkamegoldások piacának…
Tovább olvasom >K&H: ajándékot, de mit és melyik boltból?
A karácsonyi ajándékozás során a fiatalok körében a ruhák vannak…
Tovább olvasom >Gyümölcslékoncentrátum-gyártót vásárolt az Eckes-Granini Németországban
Európa egyik vezető gyümölcslégyártója, az Eckes-Granini megvásárolta Németországban a gyümölcsital-koncentrátumok…
Tovább olvasom >