Az olaszországi agrárlobbi a gabonaimport korlátozásával védené a gazdákat
Az olasz gazdák és fogyasztók azt kérik a kormánytól, hogy korlátozza a külföldi durumbúza-behozatalt a hazai termelők megtartása és a nagyobb élelmiszerbiztonság érdekében.
Giorgia Meloni miniszterelnök ígéretet tett az olasz mezőgazdaság és a hazai termények támogatására, de több mint 50 ezren írták alá a CIA olasz mezőgazdasági termelők szövetsége által indított azon petíciót, amely szerint a kormány szavait egyelőre tettek nem követték.
Válságtanácskozás
– Itt az ideje, hogy az élelmiszer-szuverenitás ne csupán üres szólam legyen, hanem konkrét irányelvvé váljon – mondta Gennaro Sicolo, a CIA elnökhelyettese.
A múlt hónapban Adolfo Urso ipari miniszter válságtanácskozást hívott össze az ország kedvenc alapélelmiszerének számító tésztafélék ára miatt, amely az országos inflációs ráta kétszeresén is túlnőtt.
Termelési költség
Bár a tészta ára különböző okok miatt folyamatosan emelkedett, a CIA szerint a búza ára – az importár csökkenésével – a 2022. júniusi tonnánkénti 600 eurótól 330 euróra esett.
– A (búza)termelőknek fizetett árak nem fedezik a gazdaságok termelési költségeit – mondta Cristiano Fini, a CIA elnöke.
Ukrán import
Olaszország vezető mezőgazdasági vállalkozókat tömörítő szövetsége, a Coldiretti szerint január és február között az ukrán búzabehozatal 318%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest.
Az Ukrajnából érkező búza az olasznál azért olcsóbb, mert alacsonyabbak a termelési költségei – jelezte a CIA, felhíva a figyelmet arra, hogy Ukrajnának nem kell betartania a növényvédőszerekre, valamint az élelmiszer-minőségi és -biztonsági előírásokra vonatkozó uniós szabályokat.
Ellenőrizetlen növekedés
Az olasz tésztaipar búzából bizonyos mértékben importra szorul az igényeket teljes mértékben nem kielégítő termelésvolumen miatt.
– Félő, hogy az import ellenőrizetlen növekedése az olasz búzatermelés fokozatos csökkenéséhez, több száz gazdaság bezárásához és több ezer munkahely elvesztéséhez vezet – mondta a CIA-s Sicolo, hozzátéve, hogy nem csupán az ellátási lánc, „de az egészségünk is veszélyben van”.
Kapcsolódó cikkeink
Liszt, tojás… és egy csipetnyi kreativitás
Egyediségre, különbözőségre, ötletekre van szükségük a tésztamárkáknak, hogy az elkerülhetetlen…
Tovább olvasom >Az EU egyenértékűnek ismeri el Ukrajnából és Moldovából származó import vetőmag tanúsítványait
Az Európai Unió Tanácsa határozatot fogadott el csütörtökön, amely az…
Tovább olvasom >Fókuszban az ifjú gazdák és az élelmiszerbiztonság – szeminárium Brüsszelben
A fiatal termelők megerősítése, a generációváltás támogatása, a rövid élelmiszerláncok…
Tovább olvasom >További cikkeink
A lakosság harmada keresi még, hogyan tudna egészségesebben étkezni, és csak minden negyedik magyar táplálkozik tudatosan
Az étkezés nemcsak testünk megfelelő működésének alapja, hanem kritikus szerepe…
Tovább olvasom >Lezajlott az első Fenntartható Csomagolás Fórum
2025. június 4-én a Pasaréti Közösségi Házban került megrendezésre az…
Tovább olvasom >III. Employer Branding Konferencia: A jövő már jelen?
2025. június 3-án a Pasaréti Közösségi Ház adott otthont a…
Tovább olvasom >