Az olaszországi agrárlobbi a gabonaimport korlátozásával védené a gazdákat
Az olasz gazdák és fogyasztók azt kérik a kormánytól, hogy korlátozza a külföldi durumbúza-behozatalt a hazai termelők megtartása és a nagyobb élelmiszerbiztonság érdekében.
Giorgia Meloni miniszterelnök ígéretet tett az olasz mezőgazdaság és a hazai termények támogatására, de több mint 50 ezren írták alá a CIA olasz mezőgazdasági termelők szövetsége által indított azon petíciót, amely szerint a kormány szavait egyelőre tettek nem követték.
Válságtanácskozás
– Itt az ideje, hogy az élelmiszer-szuverenitás ne csupán üres szólam legyen, hanem konkrét irányelvvé váljon – mondta Gennaro Sicolo, a CIA elnökhelyettese.
A múlt hónapban Adolfo Urso ipari miniszter válságtanácskozást hívott össze az ország kedvenc alapélelmiszerének számító tésztafélék ára miatt, amely az országos inflációs ráta kétszeresén is túlnőtt.
Termelési költség
Bár a tészta ára különböző okok miatt folyamatosan emelkedett, a CIA szerint a búza ára – az importár csökkenésével – a 2022. júniusi tonnánkénti 600 eurótól 330 euróra esett.
– A (búza)termelőknek fizetett árak nem fedezik a gazdaságok termelési költségeit – mondta Cristiano Fini, a CIA elnöke.
Ukrán import
Olaszország vezető mezőgazdasági vállalkozókat tömörítő szövetsége, a Coldiretti szerint január és február között az ukrán búzabehozatal 318%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest.
Az Ukrajnából érkező búza az olasznál azért olcsóbb, mert alacsonyabbak a termelési költségei – jelezte a CIA, felhíva a figyelmet arra, hogy Ukrajnának nem kell betartania a növényvédőszerekre, valamint az élelmiszer-minőségi és -biztonsági előírásokra vonatkozó uniós szabályokat.
Ellenőrizetlen növekedés
Az olasz tésztaipar búzából bizonyos mértékben importra szorul az igényeket teljes mértékben nem kielégítő termelésvolumen miatt.
– Félő, hogy az import ellenőrizetlen növekedése az olasz búzatermelés fokozatos csökkenéséhez, több száz gazdaság bezárásához és több ezer munkahely elvesztéséhez vezet – mondta a CIA-s Sicolo, hozzátéve, hogy nem csupán az ellátási lánc, „de az egészségünk is veszélyben van”.
Kapcsolódó cikkeink
Hogyan táplálkozzunk kánikulában? – a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének tanácsai
A nyár a lazítás, a nyaralás, a szabadtéri programok időszaka…
Tovább olvasom >NewPrinces Group veszi meg a Carrefour olaszországi üzletei
Megállapodást kötött a Carrefour a NewPrinces Group-pal olaszországi tevékenységeinek értékesítéséről.…
Tovább olvasom >Drágítja az élelmiszert, hogy túl sok kézen megy át? – Ellátási láncokról és a „rövidítés” illúziójáról beszélt Éder Tamás
Sokan gondolják úgy, hogy az élelmiszerek árából le lehetne faragni,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Top 10-es listán a legjobb túrógombóc lelőhelyek
Van egy étel, ami generációkon átívelő kedvenc, egyszerre idézi a…
Tovább olvasom >Visit Hungary: már több mint 10 millió turista érkezett az országba
Idén július 23-án lépte túl a vendégek száma a 10…
Tovább olvasom >K&H: a szolgáltató szektor lendülete némileg ellensúlyozza az ipar akadozását
“A GKI frissen publikált konjunktúraindexe 2 ponttal csökkent a legutóbbi…
Tovább olvasom >