Az OKSZ támogatja a kártyahasználati díjak korlátozását

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 12. 11. 00:06

Egyetért az úgynevezett kibocsátói bankközi jutalék (interchange-díj) mértékének törvény általi korlátozásával az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ).

A szervezet MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében hangsúlyozza: az Országgyűlés varhatóan december 14-én dönt arról a pénzügyi tárgyú törvényjavaslatról, amelyben a bankkártyát kibocsátó szolgáltató és a bankkártyát elfogadó pénzintézet közötti elszámolást tervezik korlátozni.
Az Európai Unió kereskedelmi szervezeteit tömörítő, brüsszeli székhelyű Eurocommerce szervezet állásfoglalása szerint a kereskedők, szolgáltatók számára nemzetközi szinten is magasak a kártyahasználati díjak – fejti ki az OKSZ.
Hozzáteszik: a kereskedők megítélése szerint a magas kártyahasználati díjak gátolják a bankkártya használat elterjedését, mivel sok kereskedelmi kisvállalkozás e költségtényezőt eleve nem tudja vállalni. Az OKSZ szerint ez is oka a nemzetközi viszonylatban alacsony magyar kártyahasználatnak, ám a törvényhozók döntése nyomán arányosabb teherviselés alakulhat ki a piaci szereplők között.
A kereskedők a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatait idézve megjegyzik: a mintegy 160 ezer kiskereskedelmi értékesítőhelyből jelenleg 30 ezer egységben lehet MasterCard és Visa kártyákkal fizetni – írja az MTI nyomán az mfor.hu.


Kapcsolódó cikkeink