Az OKSZ nem érti a szakszervezet tiltakozását

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 07. 30. 00:03

Az Országos Kereskedelmi Szövetség meglepetéssel értesült arról, hogy a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete kifogásolja a kereskedelmi egységekben dolgozó pénztárosok javadalmazását.

A Szakszervezet azt kifogásolja, hogy a pénztárosok nem a nagyobb összegű szakmai bérminimum, hanem a minimálbér alapján kapják bérüket.
Az OKSZ a vonatkozó jogszabályokra hívja fel a figyelmet, így többek között
a kereskedelemért felelős miniszter 21/2010. számú, az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről szóló rendeletére, mely tételesen felsorolja, mely termékek értékesítésénél kötelező valamilyen szakképesítés. A 19 termék, termékcsoport a pénztárosi munkakört nem tartalmazza, így ahhoz jogszabályok alapján előírt szakképesítés nem kötelező (természetesen a kereskedelmi vállalkozások a jogszabályi kötelmektől függetlenül a pénztárosi munkakört betöltőket saját szervezésben képzik a feladat ellátásához).
Az OKSZ felhívja a figyelmet arra, hogy a kereskedelmi ágazat a második legnagyobb foglalkoztató a nemzetgazdaságban. A KSH kimutatása szerint 2010. májusában az alkalmazottak száma 345 ezer fő volt a kereskedelemben. (Sajnálatos ugyanakkor, hogy a gazdasági válság miatt ez 20 ezer fővel kevesebb a korábbi legmagasabb szinthez képest.)
A kereskedelmi vállalkozások a bérezésben a piaci lehetőségekhez kényszerülnek igazodni. Az elmúlt három és fél éves kereskedelmi fogyasztás csökkenés ellenére is azonban az ágazatban a fizikai foglalkozásúak rendszeres bruttó átlagkeresete az elmúlt két évben nőtt, 2008-ban 110 ezer, 2010-ben 113 ezer forint volt, ami ráadásul jóval több a minimálbérnél és a szakmai bérminimumnál.


Kapcsolódó cikkeink