Az okosforradalom felfalja saját gyermekeit
– Jó napot, Mr. Nátrium-glutamát!
– Hogy szolgál a kedves egészsége, Mrs. Szorbinsav? Hallott valamit a Szalicil család felől mostanában?
– Legyen szép napja, kedves Nátrium-nitrit!
Az vagy, amit megeszel. Kétszáz évvel ezelőtt Ludwig Andreas von Feuerbach német materialista filozófus talán nem is sejtette, mennyire fején találja majd a táplálkozástudományi szöget ezzel a szállóigével.

Dr. Némedi Erzsébet
ügyvezető, termékfejlesztő
mérnök
Expedit Nodum
Ha „egyek vagyunk az ételeinkkel”, akkor 2019-ben sajnos jóval nagyobb valószínűséggel kötünk üzletet káros tartósítószerekkel dúsított hamburgerekkel, vagy adjuk át a helyünket egy koffeintablettának a villamoson, mint egy „szíverősítő” HDL koleszterinben gazdag avokádónak.
Most mégsem a vészharangot szeretném kongatni – megteszik ezt helyettem rendszeresen közegészségügyi szakemberek, orvosok, fitneszguruk és a WHO –, hanem inkább arra az üzleti lehetőségre hívnám fel a figyelmet, amely az egészségtelen felszín alatt, az élelmiszeripar mélyrétegeiben zajló feltartóztathatatlan, pozitív előjelű változásokból ered.
Okostelefon után okosélelmiszer
Az okosforradalom nemcsak a telekommunikációs eszközeinket vagy az otthonainkat, hanem a táplálkozástudományt és vele a mindennapi étkezési szokásainkat is alapjaiban formálja át. Felemelkedőben van egy új trend, amely elhozhatja az okos-, vagy más néven funkcionális élelmiszerek diadalmenetét.
Egy étel vagy ital attól válik funkcionális élelmiszerré, hogy a táplálékbevitelen és elsődlegesen élettani hatásokon túl más pozitív hatást is gyakorol az emberi testre. Például fokozza a szervezetünk védekezőképességét, csökkenti bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát, javítja a közérzetet, oldja a szorongást, vagy egyszerűen csak szebbé varázsolja a bőrünket. Mindezt úgy, hogy okos tervezéssel kiküszöböli a káros mellékhatásokat, eliminálja az ártalmas anyagokat, figyelembe veszi az összetevők együttes hatásait és részletesen feltérképezi a testünkbe jutó falatok útját egészen a kívánt hatás megvalósulásáig. Egy okosélelmiszert úgy terveznek, akár egy mesterséges intelligenciával ellátott okoseszközt vagy a legújabb felhőkarcolókat.
Nem sci-fi-kategória, hanem polcról levehető realitás az agyfunkciókat javító és mellette fogyást is eredményező étel, vagy alternatív koffeinforrásokat használó és egyben bőröregedést lassító ital, amelyet dedikáltan egészségmegőrzési céllal fogyaszthatunk hamarosan.
Okos tervezéssel így válhatnak a legkárosabb élelmiszerek a testünk „többfunkciós gyógyszereivé”.
Most éri meg a változások élére állni
Elemzői várakozások szerint az okosélelmiszerekbe való befektetés az egyik legmegtérülőbb invesztíció lehet a következő két évtizedben. A szektor legnagyobb szereplői már most dollármilliókat öntenek humán klinikai vizsgálatokba és termékfejlesztési projektekbe, hogy funkcionális ételekkel és italokkal egészítsék ki a portfóliójukat.
A magyar élelmiszeripari szereplőknek elemi érdekük felismerni a változóban lévő fogyasztói elvárásokat, piaci trendeket és már a termékfejlesztés korai fázisában bevonni az okosélelmiszerek megtervezésére képes szakembereket.
Az Expedit Nodumhoz hasonló cégek segítségével, amelyek humán klinikai vizsgálatokkal támogatják az ötlet születésétől a termék sorozatgyártásig tartó folyamatot, a korai belépők nemcsak az élelmiszeripari forradalom, hanem a tőzsdei jegyzések élén is találhatják magukat. (x)
Kapcsolódó cikkeink
Áprilisban 5,0 százalékkal visszaesett az ipari termelés
2025 áprilisában az ipari termelés volumene 5,0, munkanaphatástól megtisztítva 2,3…
Tovább olvasom >Az Agrárkamara az általános iskolások számára idén is szervez pályaorientációs táborokat
Az agrárszakmák népszerűsítése érdekében idén is ingyenes pályaorientációs táborokat szervez…
Tovább olvasom >KSH: stagnált az ipari termelés márciusban
2025 márciusában az ipari termelés volumene az előző év azonos…
Tovább olvasom >További cikkeink
Z generáció: Épphogy kijönnek a fizetésükből, mégis félretesznek
„Lusták, felelőtlenek, nem érdeklik őket a pénzügyek!” Ehhez hasonló sztereotípiákkal…
Tovább olvasom >Törökszentmiklóson nyílik a JYSK legújabb áruháza, amelynek alkalmából ismét egy civil szervezetet támogat a vállalat
Augusztus 13-án Törökszentmiklóson nyílik a JYSK legújabb áruháza, amely hazánkban…
Tovább olvasom >A „zsugorodó termékek” nyomában – Magyarország élen jár a shrinkflation szabályozásban
A DLA Piper legfrissebb jelentése, az International Shrinkflation Guide, átfogó…
Tovább olvasom >