Az ivóvíz az egyik legbiztonságosabb élelmiszer

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 03. 22. 11:35

Víz és élelmiszerbiztonság – ez az idei Víz Világnap központi témája. Ennek aktualitása nem véletlen, hiszen a világon nem minden ország van olyan szerencsés helyzetben, mint Magyarország, ahol az ivóvíz az egyik legbiztonságosabb élelmiszer. Hazánkban ma a csapvíz a lehető legszigorúbb ellenőrzési folyamat betartása mellett kerülhet csak a fogyasztókhoz.

Az ENSZ 1992-ben március 22-ét a Víz Világnapjának nyilvánította, a megemlékezéshez minden évben más jelmondat tartozik, ami 2012-ben: „Víz és Élelmiszerbiztonság – A világ szomjazik, mert mi éhesek vagyunk!”

Az ország legnagyobb vízművei küldetésüknek tekintik a felszíni és a felszín alatti vízkészletek minőségének megőrzését és a biztonságos ivóvíz-szolgáltatást. A víz az első számú és az egyik legbiztonságosabb élelmiszerünk, ezért csak szigorú minőségellenőrzés után érkezhet meg a fogyasztókhoz. Az európai szinten is szigorúnak mondható vízminőségi előírásokat szem előtt tartva alakította ki pl. az Északmagyarországi Regionális Vízmű Zrt. a lázbérci ultraszűrő technológiát, amely egy igen korszerű, vízbiztonsági szempontból előremutató fejlesztés.

Vácon az elmúlt évben hozták létre azt a központi laboratóriumot, amelyben a legmodernebb eszközökkel évente több mint 8000 vízmintát vizsgálnak meg. A biztonságos ivóvíz gondos és felelős felhasználása viszont már minden ember kötelezettsége, hogy megőrizhessük bolygónk értékeit a következő generációk számára is.

Az idei Víz Világnapja programsorozat keretében a regionális vízművek számos eszközzel hívják fel a figyelmet hazánk vizeinek védelmére, az ivóvízfogyasztás fontosságára, valamint a csapvízre, mint alapvető és biztonságos élelmiszerre. Siófokon a Csodák Palotája utazó bemutatóján Kreatív Vizes Kísérleteket végezhettek a látogatók, részt vehettek az élő, Óriás Társasjátékban, a Rádió 1 kívánságműsorában, és a smilee™ fotózást is kipróbálhatták. A DMRV Zrt. a Víz világnapja alkalmából második alkalommal nyitotta meg a Nagymarost Visegráddal összekötő vízikömű alagutat a látogatók előtt. Az év többi napján üzemi területként működő 500 méter hosszú létesítményt Bős-Nagymarosi erőmű építési munkálatai során hozták létre 1989-ben. Az Északdunántúli Vízmű területén a fiatal korosztály szemléletformálást tűzték ki célul, ezért rajz- és meseíró pályázatot hirdettek a témában.

Az Északmagyarországi Regionális Vízmű fennállásának 50. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi programsorozat is a Víz Világnapján veszi kezdetét. A lázbérci víztározónál mintegy 70 középiskolás workshopon és üzemlátogatáson vesz részt, óriás puzzle-t rak ki, játékos feladatokat old meg- fókuszba helyezve az idei év központi támáját: a víz és élelmiszerbiztonságot. Ezen felül egy különleges hangulatú, vizes játékokkal, jelmezekkel tarkított csoportképet is vihetnek haza emlékbe a résztvevők.

Kapcsolódó cikkeink