Az ipari termelés 8,4 százalékkal nőtt

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 04. 15. 00:02

Az ipari termelés volumene 2010 februárjában 8,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index februárban 1,7 százalékkal csökkent.
A KSH adatai szerint a termelés volumene január-februárban 5,9 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában.
Az exportkereslet emelkedésének köszönhetően az ipari export 2010 első két hónapjában 14,5, februárban 15,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az év második hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene 10,2 százalékkal magasabb volt az előző év februárinál. A feldolgozóipari export több mint egynegyedét adó járműgyártás kivitele is jelentősebben, 30,8 százalékkal emelkedett.
Az ipar január-februári belföldi értékesítése 10,7, a februári 8,7 százalékkal csökkent 2009 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai az év első két hónapjában 9,3, februárban 7,5 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól, ami nagyrészt a lakossági és a beruházási kereslet visszaesésével függ össze.
Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2010 februárjában a feldolgozóipar termelése az előző év azonos hónapjához viszonyítva 10,6 százalékkal nőtt. A csekély súlyú bányászat volumene mintegy 43 százalékkal alacsonyabb volt az előző év azonos időszakinál, amiben a magas bázis is szerepet játszott – írja az MTI Eco.
Kapcsolódó cikkeink