Magazin: Az Innovációs Termékverseny díjazottjai
2020. február 4-én, a Sirha Budapest 2020 kiállítás megnyitóját követően került sor a helyszínen a negyedik Sirha Budapest Innovációs Termékverseny díjátadójára.
A Trade magazin mint a kiállítás hivatalos lapja idén negyedik alkalommal szervezte meg a szakmai programhoz kapcsolódóan a versenyt, a kiíró Hungexpo megbízásából, kizárólag a kiállítók számára, innovációjuknak megfelelő 5 kategóriában. A határidőre beérkezett 39 pályázat mindegyike megfelelt a kiírásnak, így a 13 fős szakmai zsűri értékelése után megszülettek az eredmények. A kategóriák első helyezettjei a helyszínen vették át az öt nagydíjat, valamint a dobogósoknak, a különdíjasnak és idén először a diákverseny dobogósainak járó okleveleket. A díjátadót követően a szervezők az elismerő okleveleket a kiállítók saját standján adták át.
Az okleveleket és egyedi üvegdíjakat
Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium
élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára,
Tihanyi Klára, a Hungexpo stratégiai és
üzletfejlesztési igazgatója, vezérigazgatója, valamint
Hermann Zsuzsanna, a Trade magazin főszerkesztője
és egyben a verseny zsűrielnöke adták át
– Idén is nagyon szoros verseny alakult ki a pályázók között, így több megosztott díj átadására is sor került, valamint idén először a zsűri javaslatára, különdíjban is részesítettünk kiemelkedő pályázatot. Összességében elmondható, hogy a piaci trendeket tükrözik az eredmények is, hangsúlyosak voltak a fenntarthatóság és környezettudatosság fókuszú termékfejlesztések a nyertesek között is – hangsúlyozta Hermann Zsuzsanna zsűrielnök. – Külön öröm számunkra, hogy idén először egy diákversenyt is bekapcsolhattunk a megmérettetésbe a Metro együttműködésével. Bízunk benne, hogy 2022-ben, a következő versenykiírásra is hasonlóan magas számban érkeznek majd nevezések, és sokan bemutatják őket a következő Sirha kiállításon.
A verseny díjazottjai, közöttük a diákverseny dobogósai. Gratulálunk!
A verseny dobogósainak pályamunkáit a kiállítás teljes ideje alatt a látogatók az A pavilon Innovációs standon tekinthették meg egyedi totemeken.
Ezúton is gratulálunk minden pályázónak!
Az Innovációs Termékverseny idei díjazottjai:
Szállodaipari termékek
I. Assa Abloy Hospitality – Mobile access technológia
A mobile access technológia segítségével a vendégek a saját telefonjukat tudják használni kártyaként, ezzel pénzt és időt takarítanak meg a szállodák, valamint új vendégélménnyel gyarapodnak a felhasználók.
II. Bamboo Europe SE – Bambusz szívószál
A szívószál 100%-ban bambuszrostból és keményítőből készül, műanyag- és vegyszermentes, biológiailag lebomló és komposztálható.
Sütőipari és cukrászati termékek
I. Froneri – Schöller jégkrém
A márka azzal különbözteti meg magát a piacon, hogy a kézműves fagylaltozókból ismert egyedi ízeket kínál, mint például a fekete kókusz vagy a gesztenye. Minden termék csakis a legkiválóbb alapanyagokból készül.
II. Ceres Zrt. – NewLine termékcsalád
A modern táplálkozási trendnek megfelelően fehérjében gazdag, magas rosttartalmú és szénhidrátcsökkentett termékeket találunk a New Line termékcsaládban.
III. Fornetti Kft. – Fornetti Zöldséges kocka
Egyedi, saját fejlesztésű tészta és termék, amely a bevezetés óta egyedülálló a piacon. Számos célcsoport kedvenc terméke, 6 országban Európa-szerte.
Élelmiszer és ital
I. Ez a Világ Kft.- TUPAK készétel
Viszonteladók kérése szerint variálható, kételemű készétel-kombináció, innovatív, fogyasztóbarát csomagolásban.
II. Óvártej Zrt. – Stracchino Frozen termék
A stracchinót nyár végén, ősz elején a hónapokig a réteken legelő tehenek zsírdús tejéből készítik. Hófehér színe, rugalmas, ám kenhető állománya miatt élmény vele főzni. A fagyasztott stracchino megkönnyíti a sajt frissességének megőrzését.
III. Nestlé Hungária Kft. – Chef Ázsia ízesítésű alaplé-koncentrátum
A termék kimagaslóan értékes összetevő-tartalommal rendelkezik, receptúrája letisztult, és a konyhai alkotás bármely szakaszában használható megrövidítve ezzel a munkafázisokat.
Különdíjas
SuperShop Kft. – SuperPepper humanoid robot
Interaktív, android üzlettéri információs eszköz, beszédfelismerés és mesterséges intelligencia alapú kommunikáció a vásárlókkal a kiskereskedelmi üzletterekben, tájékoztat élőbeszédben emberi gesztusokkal és digitális kijelzőn
Diákverseny
I. Spájz girls csapat – Veggivebeble zöldségrudacska
A hús alternatívájaként jelenik meg a vegetáriánusok és vegánok számára. A hazai alapanyagokból, paradicsomból és lencséből, valamint a babból és kukoricából készült vitaminokban és élelmi rostokban gazdag, glutén- és laktózmentes, magas rosttartalmú zöldségrudak nem tartalmaznak hozzáadott cukrokat és adalékanyagokat.
II. ReadySpreadyGo csapat – Krémek, spreadek innováció
Növényi fehérjékben és rostokban gazdag, babalapú, három különböző ízű krém, melyek között megtalálható brokkolis-spenótos; sütőtökös, édesburgonyás, répás és céklás, almás verzió is.
III. Asztalraviesta csapat – Vesta zöldségalapú pizzatésztája
A kizárólag zöldségből készült pizzaalap spenótból, burgonyából, karfiolból és további 11 zöldségből áll, s ezek mellett igen magas aminosav-tartalommal bír.
Csomagolóipar és logisztika
I. Poly-Pack Kiskunhalas Kft. – Kukoricakeményítőből készült hulladékgyűjtő zsák
A háztartási célra készült hulladékgyűjtő zsákok alapanyaga megújuló forrásból (kukoricakeményítő) származik. A hulladékgyűjtő zsák a környezetbe kikerülve lebomlik és komposztálható.
II. Doroti Pack Kft. – Robotberakó-rendszer
Az élelmiszerrel közvetlenül érintkező, robotra szerelt termékfogó, garantáltan kompatibilis a csomagológépekkel, és a termékhez tökéletesen illeszkedik.
III. Metro Kereskedelmi Kft. – Biológiailag lebomló ételtároló edények
Az ételtároló edények eldobhatók és házilag komposztálhatók. Alapanyaguk cukornádrost, mely megújuló forrásból származik.
III. Organicpack Star Kft. – PLA bevonatú papírtermék
A papír 100%-ban növényi alapanyagból készült, biológiailag lebomló és komposztálható termék, amely mikrohullámú sütővel is kompatibilis. Ezek mellett fenntartható, nem tartalmaz műanyagot, az élelmiszer-biztonsági feltételeknek megfelel. Koncepciója: természetes visszatérés a természetbe.
Technológiák
I. GastroWare Hungary Kft. – QualityFry – Fast Chef Elite olajsütő
Az első olyan ipari olajsütő, amely elszívó nélkül üzemeltethető, nem bocsát ki füstöt és szagokat, nem keverednek az ízek, a sütési idő programozható és adagolása automatikus.
II. ACO Kereskedelmi Kft. – Lipusmart zsírleválasztó integrált szennyvízátemelővel
Az innováció nagy konyhai zsíros szennyvíz tisztítását látja el, ezentúl integrált szennyvízátemelővel továbbítja a tisztított szennyvizet a csatornahálózatba, ezáltal a folyamat higiénikusabbá válik.
III. High Tech Konyha Kft. – Popcake automata palacsintasütővel
Friss, amerikai palacsinta egy gombnyomásra. A vendég kezeli a berendezést, amely óriási élményt nyújt számára. Megoldott a reggeliztetésben a palacsintasütés, munkaerő felszabadul, mindemelett látványos és selejtmentes .
III. Szintézis Informatikai Zrt. – Forradalmi, bolton belüli termékhely-meghatározás elektronikus pricerekkel
A technológia kizárólag a Pricer elektronikus polccímkékkel érhető el. Működéséről, kereskedelmi felhasználásáról a Future Store-ban tájékozódhatnak.
Kapcsolódó cikkeink
Megjelent a Trade magazin legújabb száma!
A digitális verzió ezúttal is bővített formában, 184 oldalon jelent meg. Alább, a levél alján…
Tovább olvasom >Megjelent a Trade magazin 2024/10. száma!
A digitális verzió ezúttal is bővített formában, 168 oldalon jelent meg. Alább, a levél…
Tovább olvasom >Lassan újra lehet tervezni
A májusi Trade magazin BusinessMeetup&Dinner rendezvényen Noszek Péterrel, a Nestlé…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >