Az ingyenes bolti készpénzfelvétel: egy kormányzati ötlet, ami nem talált értő fülekre

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 03. 01. 13:20

A kormány nyolc hónapja dobta be a javaslatot, hogy lehetőséget kellene teremteni a boltokban a minimális vásárlás esetén is készpénzfelvételre. Az elképzelés szerint ez segítene a kisebb településeken élőknek, akiknek nem kellene a nagyobb városokba vagy falvakba utazniuk csak azért, hogy pénzt vegyenek fel az ATM-eknél. Emellett a boltosoknak is költségeket takaríthatnának meg azzal, ha a vevőik hoznák magukkal a készpénzt. Azonban a javaslat nem talált végül értő fülekre, és a rendszert még egyetlen kisbolt sem vezette be, egyedül a PENNY-nél működik a szolgáltatás.

A kormány eredeti terve az volt, hogy a bankoknak biztosítaniuk kell összesen 40 ezer forintnyi ingyenes készpénzfelvételt havonta betéti kártyás ügyfeleik számára a boltokban. Ezt a cash-back szolgáltatást nyújtó kereskedőknél és szolgáltatóknál lehetett volna igénybe venni. Azonban a rendszer bevezetése óta egyetlen újabb kereskedő sem lépett be a programba, és a bankok sem kínálnak olyan terminált, amelyik kezelni tudná ezt a funkciót.

A kormány azzal számolt, hogy a cash-back szolgáltatás révén a kereskedők növelhetik forgalmukat és vevőkörüket. A vidéki területeken élők számára pedig ez lehetett volna egy segítség, ahol kevesebb banki infrastruktúra és ATM található. Azonban a tervezett intézkedés gyakorlatban üres maradt.

A bankok szempontjából a helyzet az, hogy jelenleg nincs jelentős kereslet a bolti készpénzfelvételre, és emiatt nem kínálnak olyan terminálokat, amelyek alkalmasak lennének erre a szolgáltatásra. A kiskereskedők között pedig megoszlanak a vélemények: van, aki attól tart, hogy kirabolhatják őket, ha bevezetik a készpénzfelvételt, míg mások nem értik, miért adjanak készpénzt, ami végül a konkurenciánál landolhat.

Bár a kormány eredeti elképzelése szerint a bolti készpénzfelvétel segíthetne a vidéki területeken élőknek, a bankok és a kereskedők válasza szerint egyelőre nincs igény a szolgáltatásra. Az intézkedés bevezetése ugyan hírértékű volt, de a gyakorlatban egyáltalán nem talált megvalósításra. A kérdés most az, hogy a kormány beletörődik-e, hogy az ötlete nem vált valóra, vagy további szigorításokkal próbálja életre kelteni azt. Ebben a tyúk-tojás helyzetben pedig egyelőre nincs egyértelmű válasz arra, hogy az emberek nem keresik a szolgáltatást, mert nincs, vagy nincs, mert az emberek nem keresik.

Kapcsolódó cikkeink