Az inflációs hullám tetején
Az elemzői várakozásoknak megfelelően, az esztendő első hónapjaiban az éves csúcs közelébe került a fogyasztói áremelkedés dinamikája. A KSH gyorsfelmérése szerint februárban az egyhavi átlagos fogyasztóár-emelkedés 1,2 százalék volt, 2006. februárhoz viszonyítva pedig 8,8 százalékkal növekedtek az árak. Idén az első két hónapban átlagosan 8,3 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.
Egy hónap alatt az élelmiszerek árai 0,8 százalékkal emelkedtek. Növekedett az idényáras élelmiszerek (4,9 százalék), a száraztészta (2,3 százalék), a kenyér (1,6 százalék), a liszt (1,5 százalék), valamint az étolaj (1,3 százalék) ára. Csökkent viszont a sertéshús (5,5 százalék) és a sertészsiradék (1,8 százalék) ára.
2006. februárhoz viszonyítva az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 12,8 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen drágult a cukor 25,6, az idényáras élelmiszerek 24,3, a liszt 24,2 és a péksütemények 22,8 százalékkal, míg a sertészsiradék ára öt százalékkal csökkent.
A mezőgazdasági termékek termelőiár-szintje 2007 januárjában 14,3 százalékkal növekedett az előző év januárjához viszonyítva. Ezen belül a növényi termékek árszínvonala 25,9 százalékkal, az élő állatoké és állati termékeké három százalékkal emelkedett.
A zöldségfélék ára 11,2 százalékkal, a gyümölcsféléké 24,7 százalékkal haladta meg 2006 első hónapjának árszínvonalát.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Ez az év már valóban az adatmenedzsment éve lesz
Az élelmiszer-kiskereskedelmi szektor sikere idén nagyban múlhat az árképzés, az…
Tovább olvasom >DLA Piper Hungary/Omnibusz javaslat: szükséges egyszerűsítés vagy visszalépés a fenntarthatósági törekvésekben?
Február 26-án hivatalosan is elérhetővé vált a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségek…
Tovább olvasom >Slow Food Deutschland: nem a rovarok fogyasztása, hanem az élelmiszerpazarlás csökkentése lehet a megoldás
Kritikát fogalmazott meg a Slow Food Deutschland a rovarok Európában…
Tovább olvasom >