Az inflációról és fogyasztói költésekről mondott prognózist a Walmart vezérigazgatója

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 09. 14. 09:01

Az infláció tovább csökken, de az élelmiszerárak valószínűleg nem térnek vissza a két évvel ezelőtti szintre – mondta Doug McMillon, a Walmart elnök-vezérigazgatója egy keddi befektetői konferencián.

Az élelmiszer-infláció jó úton van afelé, hogy a következő hónapokban tovább csökkenjen, de az élelmiszerárak valószínűleg nem térnek vissza a két évvel ezelőtti szintre – mondta Doug McMillon kedden a Goldman Sachs 30. globális kiskereskedelmi konferenciáján.

– Az infláció és a magasabb árak mondhatni velünk maradnak. Lesz dezinfláció, de a folyamat nem fut ki a deflációig… rövid távon biztosan nem – jelezte McMillon, hozzátéve, hogy szeretné, ha a fogyasztói árak gyorsabban csökkennének.

– Amit az elmúlt néhány évben láttunk az a száraz élelmiszerek/napi fogyasztási cikkek elég magas kétéves inflációjához vezetett, és ez nem nagyon, csak egy kicsit csökken – fogalmazott McMillon.

A fogyasztói magatartással kapcsolatban McMillon úgy véli, hogy a munkaerőpiac, a béremelések és az egyet területeken jelentkező dezinfláció segítették a fogyasztást.

– Az Egyesült Államokban a dolgok jobban állnak, mint ahogy arra az év elején számítottam volna – mondta. – Aggódtam az infláció mértéke miatt az olyan kategóriákban, mint a száraz élelmiszerek, fogyasztási cikkek, [és] amiatt hogy ez hogyan hat majd a diszkrecionális vásárlásokra.

A Walmart 6,4%-os második negyedéves árbevétel-növekedését az élelmiszer-, valamint az egészség- és wellness-kategóriáknak köszönhette, amit ellensúlyozott az általános fogyasztási cikkek gyengébb teljesítménye.

A szűkös költségvetéssel rendelkező vásárlók esetében a kiskereskedő a pénztárcájukra nehezedő nyomás enyhítése érdekében bekövetkező olyan magatartásbeli változásokat tapasztalt, mint például a saját márkákra való átállás. A Walmart azon képessége, hogy a különböző jövedelmi csoportokba tartozó vásárlókat vonzza, „javított a helyzetünkön” – mondta McMillon.

A kiskereskedő jó eredményei a második negyedév végén és az iskolakezdési időszakban azt jelzik, hogy jól fognak alakulni az ünnepi eladások – állította McMillon. Hozzátette, hogy a Walmart bízik abban, hogy képes fenntartani az árréseket a beszállítóknál tapasztalható költségnövekedések és -csökkenések kezelésével.

– A Walmart árai 2024-ben valószínűleg valamivel alacsonyabbak lesznek, mint idén, de magasabbak, mint két évvel ezelőtt – nyilatkozta McMillon, aki megjegyezte, hogy a kiskereskedő „egészséges mértékű” árrésekkel dolgozik.

A Walmart számára a legfontosabb prioritást a készletgazdálkodás és az ellátási lánc termelékenységének növelése jelenti – tette hozzá.

– Több mint 32 éve vagyok a szakmában, és még soha nem láttam akkora lehetőséget az ellátási lánc megváltoztatására, mint ami most előttünk áll – zárta a beszélgetést McMillon.

Grocery Dive

Kapcsolódó cikkeink