Az igazi drágulás csak most jön a hazai élelmiszerláncokban
Lassan fél éve tart már az élelmiszerárstop Magyarországon, amelyet a kormány legutoljára október 1-ig hosszabbított meg. Ez idő alatt több folyamat is megfigyelhetővé vált, mind a kiskereskedelem szereplői, mind a fogyasztók részéről.
Az Agrárszektor által megkérdezett agrárközgazdász, Raskó György szerint az elmúlt időszak egyik leglátványosabb tapasztalata az volt, hogy a kiskereskedők az élelmiszerárstoppal járó többletterhet egy az egyben ráterhelték a fogyasztókra. A szakember kiemelte, hogy minél nagyobb volt egy adott bolt vagy bolthálózat, annál könnyebben tudta áttolni az ársapka miatti veszteséget – vagyis az intézkedéssel érintett termékeknél a beszerzési és az értékesítési árak közti különbséget – olyan termékekre, amelyek nem tartoztak az intézkedés hatálya alá. Raskó György szerint mindenki tudta, hogy ez fog történni, és hogy a lakosság fogja megfizetni az árbefagyasztás költségeit.
Az agrárközgazdász az intézkedés másik tapasztalataként azt fogalmazta meg, hogy a befagyasztott árú termékeknél a kínálat szűkössé vált, és romlott a minőség. A kiskereskedelmi ágazat szereplői az érintett termékeket inkább exportra küldték, helyette pedig beszereztek valami mást, ami például a korábbi, fagyasztott készletből maradt meg, de a lényeg az volt, hogy ennek a terméknek a minősége nem volt olyan, mint a normál árú termékek esetében. A harmadik tapasztalat pedig az volt, hogy a termelők és az élelmiszeripar az intézkedéssel érintett termékek terén nagyon óvatossá váltak, és szépen lassan visszafogják ezeknek az előállítását, valamint átállnak olyan termékekre, amelyeknek emelhetőek az árai. Raskó György szerint az élelmiszerárstopnak végső soron nincs semmi értelme, mert a lakosság végül ugyanolyan mértékben lett megterhelve, mintha nem rendelték volna el az ársapkát.
Kapcsolódó cikkeink
3,7%-kal emelkedtek az árak novemberben
Az októberi 3,2%-os év/év alapú áremelkedést követően novemberben 3,7%-kal nőttek átlagosan…
Tovább olvasom >Nagy Márton: a kormány alacsony szinten tartja az inflációt, a hangsúlyt a termelékenység növelésére kell helyezni
A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai alapján az infláció novemberben…
Tovább olvasom >Az élelmiszerárak emelkedése a szeptemberi 3,7 százalékról 3,9 százalékra gyorsult októberben az OECD-ben
Gyorsult az infláció a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD)…
Tovább olvasom >További cikkeink
Egyre korábban indul a karácsonyi szezon: az ár-érték arány a kulcs
Az idei évben a magyarok 40 százaléka hozta előre a…
Tovább olvasom >Prémium legyen, de fenntartható is – a legifjabb generáció elvárásai
A kiskereskedelmi szereplők kénytelenek lesznek egyre nagyobb figyelmet fordítani fenntarthatósági…
Tovább olvasom >Fél év alatt 100 millió forint felajánlást tettek karitatív célokra a fogyasztók a kötelező visszaváltási rendszer révén
A hat hónapja kezdődött és a mindennapok szerves részévé vált…
Tovább olvasom >