Az idő aranyfoga

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 08. 08. 09:54

A koktélok világában itthon jól meg kell gondolni, mielőtt valamit friss trendnek nevez az ember, hiszen amiről a világban beszélnek, ami igazi újdonságnak számít, az gyakran „fénykora” végéig sem ér el hozzánk. Ám az amerikai nagyvárosok mixereit foglalkoztató új divat alapelemeit nemcsak profijaink, de „átlagínyenceink” is ismerhetik.

Rengetegen tudják, hogy mit jelent a végeredmény szempontjából az italok hordós érlelése, és azt is, milyen különleges ízek keletkeznek, amikor egy italt egy másik italfajtához már használt hordóban érlelnek. Innen már csak egy lépés, hogy az innovációra fogékony mixerek is ilyen hordókban kevert italokat „öregítsenek”.

San Francisco, Chicago, Boston és persze New York specialistái egymással versengve alkotnak így készült koktélokat, többnyire gint használva alapanyagként, mondván, ez a sokféle növényt tartalmazó ital harmonizál a legjobban a burbonös hordók belsejének világával – a vodka ehhez túl semleges, a whiskeynek meg milyen pluszt tudna a whiskeys hordó adni?!

A New York-i sztármixer és koktél-blogger, Jeff Morgen-thaler például a Manhattant madeirás hordóban, a Negronit pedig burbonösben érleli 8 hétig. Utóbbiról olyan átszellemülten beszélt a New York Timesnak, ahogy az igazi csúcsborokról szoktak: „Már az első kóstoláskor rájöttünk, hogy valami nagyon jóba nyúltunk bele” – fogalmazott.

Ami a tengerentúlon is a legfontosabb: ezeket az italokat a hagyományosoknál 20-60 százalékkal drágábban árulják. Nem egy vendég egyszerre kér a „régiből” és az újból is, hogy meggyőződjön a különbségről.

Utánanéztünk, a koktélérlelés ötlete egy Conigliaro nevű londoni bártulajdonostól származik, akit egy üveg 1920-ban palackozott vermut megkóstolása inspirált a kísérletezésre. Ő palackokban képzelte el a folyamatot, többféle italt kevert, hetente ízlelgette őket, de a legtöbbje nem hozta meg a várt hatást. Aztán megfeledkezett az egészről, és egy év múlva ki akarta önteni az egészet – az ekkori utolsó kóstoláskor érték a kellemes meglepetések. Azóta félévente 48 üveg koktélt tesz le a pincéjébe…

Kapcsolódó cikkeink