Az ideális ár-profit arányt keresik az ásványvízmárkák
A hidegebb nyár és az általános fogyasztás-visz-szaesés negatívba fordította tavaly az ásványvízeladást is. A piacban azonban bőven van még potenciál, amelyet elsősorban a kereskedelemmel való szorosabb és sokrétűbb együttműködéssel lehet kiaknázni. Hiszen a 30 forintos, sajátmárkás ásványvízen senki sem keres… Bár a tavalyi évben az ásványvíz évek óta tartó, töretlen fejlődése megállt, a gyártók szerint szó sincs arról, hogy a piac már telítődött volna.
– Sok nyugat-európai országban az egy főre jutó ásványvízfogyasztás sokkal magasabb, mint hazánkban. A kedvezőtlen gazdasági körülmények az ásványvíz-kategóriára is hatnak, de 2008 negyedik negyedévétől újra növekszik a fogyasztás, ha nem is olyan mértékben, mint korábban – mondja Matus István, a piacvezető Szentkirályi Ásványvíz Kft. operatív vezérigazgatója. – Fontos látni, hogy a kedvezőtlen trendek, változások nem minden márkára igazak, így a Szentkirályi márka tavaly és 2009 első negyedévé-ben is jelentősen növekedett.
Alul megtelt
A számok nyelvén szólva 2008-ban a teljes alkoholmentes piac eladási volumene 2,8 százalékkal csökkent, amelyből a vízpiac 2,6 százalékos csökkenéssel vette ki a részét, tudjuk meg Pogány Édától, a Coca-Cola Magyarország kommunikációs igazgatójától.
– Érdekes módon tavaly főként az olcsó vizek együttes volumene esett vissza, a piac itt valóban túltelítődött. A prémium kategóriás vizek volumene viszont emelkedett, köszönhetően az erős márkatámogatottságnak – erősíti meg az előtte szóló szavait Pogány Éda. – Megfigyelhető, hogy az olcsó márkás vizek és a kereskedelmi márkák egymástól vesznek el volument az akciók hatására. Ebből is látható a válság szülte árérzékeny vásárlói réteg szerepének felértékelődése.
Csete Noémi, a Kékkúti Ásványvíz Kft. marketingigazgatója úgy gondolja, hogy mivel az ásványvízpiacra mindig is jellemző volt a szezonalitás, így nem meglepő, hogy az elmúlt 30 év leghidegebb nyara jelentős mértékben visszavetette a keresletet.
– A világválság szele pedig nem segítette a fogyasztói hűséget a márkázott kategóriában – teszi hozzá.
Önmagában a kevesebb marketing nem megoldás
A Nielsen adataiból kitűnik, hogy az átlagárszínvonal az elmúlt két évben stagnált (kivéve az enyhét, amely nevéhez méltóan enyhén emelkedett). Miután az előállítás költségei folyamatosan nőnek, felmerül a kérdés: hogyan lehet ezt finanszírozni? A kérdésre a válasz összetett.
Alapesetben növekvő értékesített mennyiség esetén a gyártás fix költségei változatlanok, így kellő gyártósori és vízhozam-kapacitás mellett a jelentős pluszeladás akár még gazdaságos is lehet profitszinten, persze megfelelő árazással párosulva. Az ideális ár-profit arány megtalálása a jelenlegi piaci környezetben az egyik legnagyobb kihívás az árérzékeny vízpiacon.
– Cégenként eltérő stratégiák, válaszok léteznek, függően a disztribúció szintjétől, a márka ismertségétől, a kapacitásoktól, a technológia színvonalától, a hatékonyság szintjétől stb. – mondja Földesi György, a Fonte Viva Kft. stratégiai tanácsadója. – Általánosságban ki lehet azonban mondani, hogy nem önmagában a kevesebb marketingköltés a megoldás. A költések ésszerűsítése, hatékonyságelemzése szükséges, és a hangsúly a megfelelően elköltött marketingbüdzsén van. Kizárólag a csökkentés olyan, mintha a jövőnket akarnánk felélni a pillanatnyi túlélés vagy profit reményében.
Vízválasztó lehet az idei év
– Az ásványvízpiacon kevés olyan cég található, amely az elmúlt években komoly marketingtámogatással, innovációval segítette volna márkái sikerességét – hívja fel a figyelmet Pogány Éda. – A gyártók többsége elsősorban az alacsony árpontra és megfelelő disztribúcióra törekedett. Az idei évben valószínűsíthető, hogy nehézségek elé néznek azok a gyártók, amelyek a korábbi esztendőkben nem tudták meggyőző ár-érték aránnyal pozicionálni termékeiket a piacon.
Az ásványvíz költségszerkezetéből szinte csak az elenyésző mennyiségű munkabér fizetendő forintban, minden más kötődik az euróhoz, tudjuk meg Zentai Lászlótól, a BUSZESZ Zrt. vezérigazgatójától. A forint gyengüléséből statisztikailag rögtön egy nettó 20 százalék körüli költségnövekedés következik erre az évre.
– Mégis mindenki csodálkozott, amikor a gyártói, sőt, akciókban a fogyasztói ár egyes termékeknél harminc forint, majd az alá csúszott. De ennek a csúszásnak most már nyilván megvannak a fizikai korlátai.
A marketingköltségeket az ásványvíz ma már csak hosszú távon, a cégérték növekedésén keresztül tudja megtéríteni, véli Zentai László. Rövid távon a márkákra fordított költés is az egész kategória növekedését (benne a saját márka térnyerését) hozza. Ez azonban nem baj, a nagyok ezzel teret nyitnak a kisebbeknek is.
Túl olcsó lett a PL
A kereskedelmi márka részaránya 2008 végétől csökkenésnek indult. Talán épp a Zentai László által emlegetett korlátokhoz ért ez a szegmens. Csete Noémi a Kékkúti részéről így elemzi a lejátszódott folyamatot:
– A tavalyi év elejétől számos kereskedő mind több helyet biztosított a kereskedelmi márkáknak. Ezzel a lépéssel azonban profitabilitási problémákba ütköztek, amit a növekvő költségek miatt egy idő után nem tudtak tovább állni. A márkázott termékek pedig 2008 végén és 2009 elején kényszerültek rá az áremelésre.
– A kereskedelmi márkák forgalmi részarányának van határa – figyelmeztet Matus István. – A fogyasztók igénylik a közkedvelt gyártói márkákat, és hűek maradnak, ha azt kapják termékben, minőségben, kommunikációban, mint amit elvárnak.
Zentai László a BUSZESZ részéről ugyanakkor nem hisz a kereskedelmi márkák tartós térvesztésében. „Miért is szorulna vissza egy kereskedelmi márka egy gyártói márka ellenében, ha egyszer mindenki tudja, hogy a kettő gyakorta ugyanaz?” Kevés az olyan kivétel, mondja, mint például a Veritas víz, amely más forrásból jön, mint az Aquarius saját márkás vizei, vagy mint a gyerekcímkés Óbudai víz, ahol a különbözőség az elkülönített üzemrészből és az emelt osztályú gyártási körülményekből adódik.
A BUSZESZ és az Aquarius nem a kereskedelmi márkákkal, hanem éppen hogy azokért veszi fel a harcot. Nem tervezi, hogy jelenlegi, a nagy láncokra fókuszáló üzletpolitikáján változtasson.
– Eddig is a termelékenységi versenyben nyertünk, ott még mindig lehet tartalékokat találni. A technológiai ráfordítás itt megtérül: egyrészt, mert az ásványvíz a jövő üdítőitala, másrészt, mert ha nem ezt tettük volna, a magyar ásványvízkincs is már egy az egyben külföldi kezekbe csúszott volna át, amit egyszer még nagyon bánnánk – hangsúlyozza a vezérigazgató.
A cég idén újdonságaival, tekintettel a hazai gazdasági állapotokra, az exportpiacain jelentkezik.
A víz az csak víz?
A piac arányaiban csak lassú változásokon megy keresztül. A másfél literes kiszerelés dominanciája megingathatatlan. Hosszabb távra visszatekintve a szénsavmentes variánsok lassú előretörésének vagyunk tanúi. Az ízesített vizek fejlődése a biztató kezdet után megtorpant.
– A válság miatti fokozott árérzékenység kapcsán a szegmens növekedésének lassulására számítunk– jelzi Pogány Éda. – Az ízesített vizek literára átlagban mintegy háromszorosa a hagyományos ásványvizekének, és ez mindenképp komoly korlát lehet az idei évben.
Az ízesített vizek kétségtelenül egy szűkebb réteg igényeit elégítik ki. Ugyanakkor talán épp nem a legárérzékenyebb rétegét – így ez a fogyasztótábor talán bővíthető lenne. Ezen a véleményen van Földesi György, a Fonte Viva tanácsadója is:
– Látunk lehetőséget ebben a szegmensben, de az önmagában még nem elegendő, hogy valamilyen aromát kap a termék, ha az íz mellől hiányzik a valódi üzenet, vagy az az érték, amitől a fogyasztó hajlandó nemcsak kipróbálni, hanem újra is vásárolni azt. Az eddigi próbálkozásokból véleményem szerint eddig hiányzott ez a fajta üzenet. Másrészt a hazai fogyasztó tudatosságát is érdemes alakítani, amely nemcsak gyártói marketinget jelent önmagában, hanem gyártói-kereskedői összefogást is feltételez a fogyasztó megnyerése érdekében.
A szakember lát elmozdulást ilyen tekintetben a piacon. Hiszen a kereskedelem eddig kizárólag a „csak az ár számít“ elvet alkalmazta. Újabban viszont markánsan megfigyelhető a tudatos láncoknál a legalsó, legolcsóbb szegmensben végrehajtott jelentős választékcsökkentés. Ez egyrészt mutatja, hogy a kereskedelem sem az árprésben látja már a fejlődés útját, illetve e folyamat része lehet majd a magasabb értéket képviselő termékek támogatása részükről is.
Egy másik érzékelhető innovációs irány a formaüvegek és különféle kupakmegoldások bevezetései. Zentai László a BUSZESZ részéről ezeket nem tartja átütő újdonságnak, hanem amolyan „nyögvenyelős” próbálkozásoknak.
– Egyelőre műszakilag nem tudták megoldani például a gázzáró sportkupakot, amire pedig lett volna igény, miként az 5 gallonos üdítőt se, amire szintén. Ezek lehetnének igazán áttörő újdonságok – mondja a szakember.
Az is lehet, hogy az ásványvíz – mint például az öblítőszer, vagy a mosópor is – elérte funkcionalitásának határait, ezért már az innovációk inkább a ráncfelvarrás irányába mennek el – kockáztatja meg Zentai László a kijelentést.
– Lehet így-úgy polírozni, de a lényegen nehéz változtatni, mint ahogy egy mosópor se hajlandó kiteregetni a ruhát, hiába fogyna akkor a triplája belőle a többi rovására.
Környezetkímélő, takarékos és hatékony újítások
A gyártók más utakat is keresnek márkacsaládjaik fejlesztésére. A Kékkúti Ásványvíz Zrt. esetében például ilyenek a környezetvédelmi törekvések, amelyek sorában mérföldkőhöz érkeztek: 2009 áprilisától bevezetik a Theodora és Nestlé Aquarel könnyített palackokat.
– Tudatos törekvésünk a környezetbarát technológiák alkalmazására nem új keletű. A Theodora 1,5 literes termékek gyártásához 2003 óta átlagosan 20, a Nestlé Aquarel gyártásához átlagosan 19 százalékkal kevesebb PET műanyagot használtunk fel – mondja Csete Noémi. – Így a korábban átlagosan 12 palack legyártására elegendő műanyagból 15 új, könnyű palackot tudunk létrehozni. A palackok tartása javul, a palackok súlya csökken, miközben merevségük és szilárdságuk növekszik.
Az újítások esetében a szakember külön kiemeli a marke-tingberuházások szükségességét. Ezek nélkül a fogyasztó nem érzékeli a márkán történt változásokat, így nem is tudja felkelteni az érdeklődését.
A Coca-Cola Magyarország célja a NaturAquát elérhetővé tenni minél több fogyasztó számára a disztribúció maximalizálásával, amelyet kiemelt bolti megjelenésekkel és üzlettípusonként szegmentált bolti akciókkal párosítanak.
– Tervezünk a NaturAqua márkán belül egy „szolid” arculatváltást, ez azonban nem feltétlenül jelent alacsonyabb árpontot, inkább egyedi ajánlatokat, hatékonyabb promóciókat takar majd – árulja el Pogány Éda.
A Fonte Viva a Fonte Verde márkával versenyez a piacon.
– Rendkívül modernek, hatékonyak vagyunk – beszél fő erősségükről Földesi György. – Ezt nagy partnereink csak megerősíteni tudják. Kiváló minőségű vizünk van, hosszú távra. Adottságaink okán a gyártói és a sajátmárkás kategóriában is jelen kívánunk lenni, és erősítést tervezünk.
Több innovatív megoldáson is törik a fejüket, de ezekről a szakember még korainak tartja beszélni.
– Elég annyi, hogy eddigi eredményeinket sem az esztelen árcsökkentésnek, hanem a kiváló minőség, a megfelelő ár-érték arány kombinációjának, a hatékonyságunknak és a modern technológiánknak köszönhetjük. Ezekre alapozva kívánjuk cégünket fejleszteni a továbbiakban.
Nehéz időkben még inkább egymásra utalva
A Szentkirályi a legnagyobb forgalmú ásványvízmárka hazánkban, de mindennap meg kell küzdeniük azért, hogy ezt a pozícióját megtartsa, növelje.
– A „nehéz időket” a működtetés hatékonyságának növelésével (termeléstől a kereskedelmi akciókig) lehet átvészelni – mondja Matus István. – Nagyon fontosnak tartom a kereskedelemmel való együttműködést a vásárlók leghatékonyabb kiszolgálása érdekében. Ez meg kell, hogy mutatkozzon a termékek elérhetőségében, láthatóságában és a promóciós gyakorlatban. Megítélésem szerint a kereskedelem egy jól átgondolt választék, termékbemutatási, fogyasztóiár- és promóciós stratégiával még mindig jelentősen tudná növelni egy adott termékkategória forgalmát.
A Szentkirályi idén elsősorban az alap-portfólióra kíván koncentrálni, de ezenfelül jöhet egy kis meglepetés a piacra, ígéri a vezérigazgató. Valamennyi marketingmixhez kapcsolódó eszközt használni kívánják, minél hatékonyabban.
A Szentkirályi ásványvíz mellett az alacsonyabb árszínvonalú, de kiváló minőségű „Emese” ásványvíztől is sikereket várnak, illetve a meleg napokon üdítő választás lesz a Szentkirályi teák és ízesített ásványvizek vásárlása és fogyasztása.
Szalai László
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megszólalt az OKSZ az árrésstop meghosszabbításával kapcsolatban
Orbán Viktor bejelentette az árrésstop meghosszabbítását. Az Országos Kereskedelmi Szövetség…
Tovább olvasom >KSH: az egy évvel korábbihoz képest 8,0 százalékkal visszaesett a beruházások teljesítménye
A beruházások volumene 2025 II. negyedévében a nyers adatok szerint…
Tovább olvasom >Megújult a K&H gyermekbarát irodája
A nyári szünet a gyerekeknek maga a paradicsom, míg a…
Tovább olvasom >