Az exporté a főszerep

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 09. 22. 08:00

A GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint idén a főleg exportvezérelt gazdasági növekedés mértéke egy százalék körül alakul. Az alapkamat-csökkentési ciklus minden bizonnyal lezárult, a forint árfolyama éves szinten a korábban gondoltnál gyengébb lesz: egy euróért éves átlagban várhatóan 277 forintot kell adni.Az idei magyar gazdasági növekedés húzóerejét jelentő ipar termelése az első öt hónapban 7,3 százalékkal bővült, ami egyértelműen a kedvező külpiaci konjunktúra következménye. Az ipar belföldi értékesítése tovább csökkent (5,6 százalékkal), exportja valósággal szárnyalt (15,1 százalékkal nőtt). Növekedett a szállítás és a kereskedelmi szálláshelyek forgalma is. A külkereskedelmi többlet az első öt hónapban 844 millió euróval haladta meg az egy évvel korábbit. A cserearány 0,3 százalékkal javult. Az év hátralevő részében az eddigi kedvező tendenciák folytatódása várható.

Sokkal gyengébb kereslettel és kedvezőtlenebb kilátásokkal kell szembenézniük a belföldre értékesítő ágazatoknak. Az építőiparban fennmaradt a kereslethiány, a lakásépítés az első félévben 34 százalékkal csökkent. A kiskereskedelem sem képes magára találni, különösen erős (az év első öt hónapjában 10 százalék feletti) a visszaesés a tartós fogyasztási cikkek és az üzemanyagok esetében. Az év hátralévő részében várható belföldi keresletélénkülést fékezi a vállalatok költségtakarékossági és a lakosság megtakarítási kényszere. 2010 egészében mintegy 1 százalékos GDP-emelkedés prognosztizálható.

A magyar inflációs folyamatok iránya 2009 eleje óta eltér a nemzetközi tendenciáktól. Idén a második félévben kezd kifutni az adóemelések hatása és a stagnáló vásárlóerő is mérsékli a drágulás ütemét. Az infláció év végére 4 százalék körülire csökken, az éves átlag 4,8 százalék lesz. Ennél magasabb áremelkedés is lehetséges a forintban számított kőolajár, illetve a zöldség-gyümölcs árak gyorsabb emelkedése következtében.

A magyar országkockázat elmúlt időszakban bekövetkezett emelkedése miatt az alapkamat csökkentése 5,25 százalékos szinten megállt, s nem kizárt ennek idei emelése sem. Az euró átlagos árfolyama az első féléves 270 forint közeléből a második félévben 280 forint fölé nő, így éves átlagban 277 forint körüli árfolyam kialakulása valószínűsíthető.

Kapcsolódó cikkeink