Az export és az ipar növekedése ellensúlyozza a zuhanó mezőgazdaságot és a gyöngülő fogyasztást

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 09. 10. 00:00

Az első gyorsbecsléssel azonos adatot közölt részletes GDP-elemzésében a KSH. Éves összehasonlításban csupán 1 %-kal nőtt a hazai gazdaság teljesítménye a második negyedévben, noha a válság tetőzése miatt a viszonyítási alap alacsony volt.

Az elmaradás 2008 második negyedévéhez képest 6 százalékos volt. A gazdaság gyakorlatilag stagnál, az elsőhöz képest a második negyedévben nem volt elmozdulás.
A kiemelkedően teljesítő, egyre nagyobb külföldi megrendelésállománnyal rendelkező feldolgozóipar és az ütemesen növekedő export tette a legtöbbet azért, hogy a GDP a pozitív tartományban maradjon. Az iparban 10,4, ezen belül a feldolgozóiparban 12,2 százalékos éves előrelépést mértek, ez ellensúlyozta a mély válságából kiutat egyelőre nem találó, 14,1 százalékos deficitet felmutató építőipar, valamint a természeti katasztrófák nyomán 13,6 százalékos visszaesést elszenvedő mezőgazdaság.
A szolgáltatási szektor egészét tekintve már csak 0,2 százalékpontos az éves lemaradás, az ágazat szereplőinek teljesítménye folyamatosan javul. Ezen belül persze nagyok a különbségek. A pénzügyi tevékenységeknél és ingatlanügyleteknél folytatódott a tavaly ősz óta megfigyelhető forgalomcsökkenés, a 2,4 százalékosról mára 0,5 százalékosra olvadt az alágazat által elért növekmény. A szállásszolgáltatásnak és a vendéglátásnak még 3,8 százalékos mínuszt kell ledolgoznia a nullszaldóhoz. Az export megélénkülése a szállításban, a raktározásban és a távközlésben 3,5 százalékos éves pluszt eredményezett.
A felhasználási oldalon a fogyasztás alakulása jelent állandó gondot: a hiteltörlesztései miatt gúzsba kötött lakosság ezúttal 4,9 százalékkal költött kevesebbet, mint egy évvel ezelőtt, s ez markánsan megjelent a teljes fogyasztás 3,2 százalékos visszaesésében. A beruházások volumene az előző negyedévinél kisebb mértékben, 3,7 százalékkal esett vissza. Az export viszont 16,1, míg az import 15,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A külkereskedelmi forgalom 534 milliárd forintos többlete 1,8 százalékponttal járult hozzá a GDP változásához.
Elemzők a jövőt illetően kétségeiknek adtak hangot. Barcza György szerint az alacsony bázis miatt akkor is kijön az 1 százalék körüli éves növekedés, ha a hátralévő időben már csak stagnál a gazdaság. A K & H Bank vezető elemzője érdeklődésünkre elmondta, hogy alapvetően a világgazdasági helyzet alakulása határozza meg a GDP változását, hiszen ha főbb külpiacainkon a tervezett kormányzati megszorítások miatt gyengül a kereslet, az visszavetheti a főként a feldolgozóiparra alapozó, a növekedés motorjaként fellépő exportot – írja a Népszabadság Online.
Kapcsolódó cikkeink