Az Év Terméke Díj 2017 győztese a Kőröstej egyik büszkesége

Szerző: Trademagazin Dátum: 2017. 03. 28. 21:33

A Hajdú parenyica évek óta etalon a magyar vásárlók körében. A fogyasztói igények és ízlés változása miatt 2015 elejétől azonban kívül-belül megújult a termékcsalád. A 190 g-os parenyica új külsővel XL változatra módosult, miközben bevezették a 105 g-os mini verziót. Receptje is változott: enyhébb íz, puhább, könnyedebb állag jellemzi a terméket. Az Év Terméke Díj 2017 zsűrije mellett a fókuszcsoportos kutatás során a fogyasztók is nagyra értékelték a sajtkülönlegességet.

Hajdu parenyica latvany 105_190 g A (1)

parenyica

A parenyicának komoly rajongótábora van Magyarországon. Gyerekkorunkban megszerettük, boldogan tekergettük, de felnőve sem tudunk ellenállni különleges ízének, illatának… Egyes források szerint még évszázadokkal ezelőtt a Balkánról érkezett, mégis a Felvidék különleges, népszerű sajtjává vált. A régi időkben többnyire juhtejből készült, mára szinte kizárólag tehéntejből készített parenyicát fogyasztunk. A jellegzetesen rugalmas-szálas sajttészta a gyártási eljárás során történő hevítés-gyúrás eredménye, krémszínét pedig a sós vízben áztatásnak-gőzölésnek köszönheti.

Nincs belőle két egyforma

A Kőröstejnél különösen büszkék arra, hogy tömegtermelésben, sok százezres darabszámok mellett is meg tudták őrizni a Hajdú parenyica kézműves jellegét, minőségét. Nem készül belőle két egyforma! Ennek az a titka, hogy minden egyes sajt ma is kézimunka eredményeként nyeri el a formáját. Szorgos asszonykezek darabolják fel, tekerik, majd kötözik össze az értékes szálakat. Végül a parenyicák hagyományos módon, bükkfával füstölve kapják meg gyönyörű aranybarna színüket és a legfinomabb füstölt sonkákra emlékeztető illatukat.

Kőröstetétlentől a messzi Hongkongig

A Kőröstetétlenen készített parenyicák nemcsak idehaza népszerűek. Jelentős rendelések érkeznek Németországból és Svédországból, de eljutottak már a tajvani üzletekig is. A 2016-ban megrendezett Hong Kong Food Expón is a parenyica volt az egyik legsikeresebb Hajdú sajt a helyiek körében.

Az Év Terméke 2017-ben Magyarországon

A gyártó az utóbbi évek megújulását követően nevezte be a terméket Az Év Terméke 2017 díjra. A sajt ízében, állagában is kiemelkedőnek bizonyult, így a fogyasztók véleménye alapján 2017-ben megérdemelten lett a parenyica kategória új győztese. (x)

Kapcsolódó cikkeink