Az Európai Unió számvevőszéke a tejpiacról

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 10. 19. 00:03

Az EU-nak a hazai tejpiaci igényekre és gazdák megfelelő életszínvonalára kellene ügyelnie a szektorra vonatkozó szabályozás leépítése helyett, írja az EU Számvevőszékének jelentése.
Hazánkban korábban kezdik meg a termelői támogatások kifizetését.

A Számvevőszék tejágazatról szóló különjelentése szerint az Európai Bizottságnak folytatnia kell a tej- és tejtermék-piac fejlődésének ellenőrzését, ám úgy, hogy a liberalizáció ne vezessen újra túltermeléshez.
A Számvevőszék szerint a tej termelési ára 1984 óta folyamatosan esik, ezért azt ajánlja a Bizottságnak, hogy rendszeresen ellenőrizze az élelmiszeripari árak alakulását.
"A feldolgozóipari cégek és a kiskereskedők nem csinálhatnak 'árelfogadót' a termelőkből és nem tarthatják vissza a fogyasztókat attól, hogy élvezzék az árcsökkenést" – jelentette ki a Számvevőszék, sürgetve továbbá a tejtermelés koncentrációjának környezetvédelmi kezelését.
Az EU-ban  több mint egymillióra tehető a tejtermelők száma, ők évente 148 millió tonna tejet termelnek meg 41 milliárd eurónyi értékben. A tejtermelő ágazat, amely leginkább sajtot, vajat és tejet állít elő, körülbelül 400.000 embernek ad munkát és mintegy 120 milliárd eurós forgalmat bonyolít – írja a tozsdeforum.hu.
Magyar vonatkozású hír, hogy a mai napon már megérkezik a jövő évi kvótatámogatás, összesen 16 milliárd forint a magyar tejtermelő gazdák számlájára, miután a piaci nehézségek miatt vártnál jóval korábban kezdte el a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a tejtermelők nemzeti támogatásának kifizetését – írja a Népszabadság Online.Kapcsolódó cikkeink