Az európai söripar Lille-ben találkozott
Lille, Franciaország történelmi városa, amely hagyományosan inkább a bor kultúrájával azonosítható, nemrégiben rendkívüli eseménynek adott otthont május 26. és 30. között – a 6. Brewers Forumnak és a 39. Európai Sörfőzők Kongresszusának (EBC). Ez volt az első nagyszabású rendezvény a 2020 és 2021-es COVID-19 járvány miatti szünet után, jelezve a söripar jelentős újjáéledését egy olyan régióban, amely a gazdag borászati hagyományairól ismert.
Az Európai Sörgyártók Szövetsége által választott Lille ideális helyszínnek bizonyult, köszönhetően pezsgő diákvárosi atmoszférájának és kulturális örökségének, nem beszélve a nagyvárosok, mint Brüsszel és Párizs könnyű elérhetőségéről. Lille választása jelentős változásra utal a francia italpiac tájképében: a sör éppoly méltán ünneplendő, mint a bor.
Az idei eseményen körülbelül 900 résztvevő gyűlt össze, köztük sörfőzők, beszállítók, politikai döntéshozók, újságírók és fogyasztóvédelmi érdekképviseletek. Megvitatták az iparág aktuális kihívásait és trendjeit, mint az hatékonyság, versenyképesség, fenntarthatóság, valamint a csomagolástechnológia és az agrár-élelmiszeripari integráció technológiai fejlődése. Számos témát érintettek, a komlónemesítéstől az erjesztés ellenőrzésén át az érzékszervi tudományig és az alacsony alkoholtartalmú sörök ízvilágának bővítéséig, kiemelve a fenntarthatóbb és innovatívabb sörfőzési gyakorlatok felé való elmozdulást.
Lasse Aho, az Európai Sörgyártók Szövetségének elnöke nyitóbeszédében hangsúlyozta a söripar jelentős hozzájárulását az európai gazdasághoz – körülbelül kétmillió munkahelyet támogat és körülbelül 40 milliárd euró kormányzati bevételt generál adók és járulékok formájában. Hangsúlyozta, hogy nem szabad politizálni a sört, különösen az előttünk álló európai parlamenti választások fényében, jelezve, hogy a politikai légkör jelentősen befolyásolhatja az iparági szabályozási környezetet.
A fórum új elnökét is üdvözölték, Paul Lefebvre-t, a 1876-ban alapított Brasserie Lefebvre vezérigazgatóját. Benet Fitetől átvéve Lefebvre friss perspektívákat és jelentős tapasztalatokat hoz az előttünk álló sörfőzési kihívások kezeléséhez. Vezetése alatt várhatóan a globális minőségellenőrzési sztenderdek fejlesztésére és egy olyan környezet kialakítására összpontosít, amely továbbra is kiváló sörök főzését teszi lehetővé.
A Lille-i Brewers Forum kulcsfontosságű pillanatot jelent a söripar számára, amikor is reflektálhatnak arra a szerepre, amit a társadalomban betöltenek, és arra a képességükre, hogy összehozzák az embereket. Ahogy Franciaországban egyre több sörfőzde nyílik, majdnem naponta egy, az esemény kiemelte a sörturizmus iránti növekvő elköteleződést és az iparág változó dinamikáját, jelezve, hogy még egy hagyományosan boruralta kultúrában is jelentős helyet kaphat a sör.
Kapcsolódó cikkeink
Két korsóval a túlélésért – így zárták a 2024-es évet a hazai kisüzemi sörfőzdék
A hazai kisüzemi sörpiac szereplői 2024-ben többnyire növekvő árbevételről számolhattak…
Tovább olvasom >SAP: A felhős fejlesztéssel a sör is finomabb
A 130 éves Budweiser Budvar kiváló söreiről ismert, azonban vállalatirányítási…
Tovább olvasom >Átalakuló ízlés, növekvő kihívások – ilyen sörös évre készülhetünk 2025-ben
Bár 2024-ben 2,8%-kal bővült a hazai sörpiac, 2025 első hónapjai…
Tovább olvasom >További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >Ismét itt a Baba Kuponhét a Rossmannál – 10% kedvezmény minden babatermékre Rossmann+ tagoknak
A Rossmann elkötelezetten támogatja a családokat és a kisgyermekes szülőket…
Tovább olvasom >