Az Európai Parlament nemet mondott a génmódosított kukoricára

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 01. 16. 11:30

Az Európai Parlament nemet mondott a Pioneer cég által kifejlesztett 1507-es nevű génmódosított kukorica termesztési engedélyére, és arra szólítja fel a tagállamokat, hogy vessék el a Bizottság ez irányú javaslatát – közölte a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTSZ) csütörtökön az MTI-vel.

kukorica2Az MTSZ a csütörtöki döntés alapján arra szólítja fel a kormányt, hogy tegyen meg mindent a génmódosított kukorica európai engedélyezése ellen. A természetvédő szervezet közleménye emlékeztet: az Európai Parlament csütörtöki határozatában megállapítja, hogy az Európai Bizottság a 1507-es kukorica engedélyezését a tagállamok miniszterei – az Európai Tanács – elé beterjesztő javaslatával túllépte hatáskörét. Ezért arra szólítja fel a tagállamokat, hogy vessék el a Bizottság javaslatát. Ezen felül felszólítják a Bizottságot, hogy ne tegyen javaslatot további génmódosított növények engedélyezésére mindaddig, amíg a hatásvizsgálat módszereit jelentősen nem javítják. A tagállamok állandó brüsszeli képviseletének (Coreper) pénteki ülésén is várhatóan szerepel a 1507-es génmódosított kukorica engedélyezésének kérdése.
Az Európai Parlament csütörtöki határozata döntő jelentőségű lehet a génmódosított növények európai engedélyezésének történetében – áll a közleményben. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink